Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 11 jul 2018
Leestijd: 1 minuut

Twee straten in Nunspeet ontruimd om giftige rook

Twee straten in Nunspeet, in de buurt van een uitgebrande pand, worden ontruimd. De rook die is ontstaan, is schadelijk bij langdurige blootstelling. Bij de brand zijn giftige stoffen vrijgekomen. De bewoners kunnen in elk geval tot middernacht niet terug.

Enkele tientallen mensen hebben zich onder meer bij de gemeente gemeld met klachten aan ogen en luchtwegen.

120 woningen

Het gaat om 120 woningen in de Mackaystraat en Uitleg die zijn ontruimd. In totaal betreft het zo’n driehonderd bewoners. Voor wie nergens heen kan, is er opvang in sporthal De Brake aan de Oosteinderweg. Er staan busjes klaar om evacués daarheen te brengen. In de sporthal is het nog rustig, meldt het Rode Kruis.

3000 fietsen en 6000 accu’s

De brand woedde in een opslag van Stella Fietsen, voor 3000 fietsen met accu en 6000 accu’s. Die zijn aangetast door het vuur en dat zorgt voor de schadelijke stoffen in de rook, die de slijmvliezen kunnen irriteren. Het is nog niet precies duidelijk welke schadelijke stoffen het betreft. Volgens de brandweer is kortdurende blootstelling aan de rook niet schadelijk, maar langdurige wel. Bovendien kunnen de accu’s ontploffen. Daarom is besloten de mensen te evacueren.

Rookontwikkeling minder

Even na 22.00 uur meldde de gemeente dat de rookontwikkeling ‘fors minder’ is. De brand is al enige uren onder controle. De burgemeester heeft zich ter plekke laten informeren en voert verder op het stadhuis overleg met de hulpdiensten. Op Twitter tonen sommigen zich bezorgd dat deze brand zulke grote gevolgen kan hebben.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Twee straten in Nunspeet ontruimd om giftige rook
Sluiten