In het nieuws

Twee straten in Nunspeet ontruimd om giftige rook

De brand woedde in een opslag van Stella Fietsen, voor 3000 fietsen met accu en 6000 accu's. Die zijn aangetast door het vuur en dat zorgt voor de schadelijke stoffen in de rook. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

11 JUL 2018

Twee straten in Nunspeet, in de buurt van een uitgebrande pand, worden ontruimd. De rook die is ontstaan, is schadelijk bij langdurige blootstelling. Bij de brand zijn giftige stoffen vrijgekomen. De bewoners kunnen in elk geval tot middernacht niet terug.

Enkele tientallen mensen hebben zich onder meer bij de gemeente gemeld met klachten aan ogen en luchtwegen.

120 woningen

Het gaat om 120 woningen in de Mackaystraat en Uitleg die zijn ontruimd. In totaal betreft het zo'n driehonderd bewoners. Voor wie nergens heen kan, is er opvang in sporthal De Brake aan de Oosteinderweg. Er staan busjes klaar om evacués daarheen te brengen. In de sporthal is het nog rustig, meldt het Rode Kruis.

3000 fietsen en 6000 accu's

De brand woedde in een opslag van Stella Fietsen, voor 3000 fietsen met accu en 6000 accu's. Die zijn aangetast door het vuur en dat zorgt voor de schadelijke stoffen in de rook, die de slijmvliezen kunnen irriteren. Het is nog niet precies duidelijk welke schadelijke stoffen het betreft. Volgens de brandweer is kortdurende blootstelling aan de rook niet schadelijk, maar langdurige wel. Bovendien kunnen de accu's ontploffen. Daarom is besloten de mensen te evacueren.

Rookontwikkeling minder

Even na 22.00 uur meldde de gemeente dat de rookontwikkeling 'fors minder' is. De brand is al enige uren onder controle. De burgemeester heeft zich ter plekke laten informeren en voert verder op het stadhuis overleg met de hulpdiensten. Op Twitter tonen sommigen zich bezorgd dat deze brand zulke grote gevolgen kan hebben.


Views

800+

Eén minuut te laat, en dus is de Vierdaagse voorbij

Eén minuut te laat, en dus is de Vierdaagse voorbij

Ze was een minuut te laat. Foto: Printscreen YouTube / Omroep Gelderland

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Ze was een minuut te laat, Ingrid van Ballegooij uit Haren. En ja, omdat regels nu eenmaal regels zijn, mag ze morgen niet opnieuw verschijnen aan de start van de Nijmeegse Vierdaagse.

'Ik wil niet stoppen'

Van Ballegooij werd gediskwalificeerd. „Als ik dit had geweten, was ik vanmorgen al niet meer gestart", zegt ze al huilend vlak na de finish tegen Omroep GelderlandZe werd het laatste stukje gedragen door omstanders, maar eenmaal bij de finish - om 17.01 - bleek dat helaas voor niets te zijn geweest. „Vanochtend dacht ik bij m'n eigen: Ik wil niet stoppen, ik ga door. Nu mag ik morgen alsnog niet starten. Dat is gewoon balen."


Views

1k+

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Op een strand dichtbij de Marokkaanse stad Rabat draagt één vrouw een bikini, terwijl de andere volledig bedekt de zee in is gegaan. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

VANDAAG, 09:14

In Marokko is ophef ontstaan over een campagne die ervoor moet zorgen dat mannen hun vrouwen ontmoedigen om met bikini naar buiten te gaan. Met de hashtag #WeesEenMan worden mannen opgeroepen hun vrouw niet onbedekt of 'onzedig' naar buiten te laten gaan.

Dat meldt de NOS. De campagne is opgezet door een op de islam geïnspireerde Facebook-pagina. Hun oproep met de hashtag #WeesEenMan werd ruim 14.000 keer gedeeld en krijgt veel aandacht in grotere steden als Rabat.

Macho-ideeën


Views

600+

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'
Likeability of 3

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'

Houd je van warm weer? Dan zit je de komende dagen goed in Nederland. / Pexels

Foto van 'Imre Himmelbauer'

3 UUR

Wie hoopt de komende dagen lekker van het strand te genieten, kan zijn geluk waarschijnlijk niet op. Nederland gaat namelijk een flinke hittegolf tegemoet en dat betekent dat de temperaturen regelmatig boven de 30 graden uitkomen.

Dat zegt weerman Marco Verhoef tegen het AD. Het wordt de komende dagen al warm met temperaturen van boven de 25 graden, maar vanaf dinsdag wordt het overal in het land meer dan 30 graden.

15 dagen


sad
user_f58943cf89efe018d85a873d205f595cdfa98138_avatar

Views

400+

Volop zomer, maar in Gelderland rijden strooiwagens

Volop zomer, maar in Gelderland rijden strooiwagens

De strooiwagens rijden in de Geldermalsen. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Het is een gek gezicht, maar in de Gelderse gemeente Geldermalsen zijn voor even de strooiwagens uit de schuur gehaald.

Gesmolten asfalt

Door de aanhoudende droogte en hitte dreigt er namelijk schade te ontstaan aan het asfalt. Gesmolten asfalt blijft kleven aan autobanden en laat overal sporen na. En daarom wordt er gestrooid met zout, want dat helpt daar tegen. Het strooien heeft dus niets te maken met eventuele gladheid.


Views

1k+