Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 31 jul 2018 / 05:14 uur

Steeds meer probleemkleuters naar speciaal onderwijs

De afgelopen schooljaren zijn bijna duizend kleuters meer naar het speciaal onderwijs gegaan. De kinderen zijn vaker agressief, angstig, heel teruggetrokken of huilen snel. Door die toestroom van 4- en 5-jarige probleemkinderen openen basisscholen in het speciaal onderwijs nu extra kleuterklassen, meldt het AD.

De zogenaamde ‘probleemkleuters’ gingen de afgelopen jaren vooral naar het speciaal basisonderwijs waar kinderen met lichtere problemen terechtkomen. Het aantal oudere kinderen op het speciaal onderwijs liep juist terug. Met de komst van passend onderwijs was het ook de bedoeling dat zoveel mogelijk kinderen in reguliere klassen blijven. Wat er nu gebeurt staat daar dus juist haaks op.

Moeilijke thuissituaties

Leerkrachten zien meer gedragsproblemen bij kleuters. De agressieve, angstige, heel verlegen of emotionele kinderen redden zich niet op de reguliere basisschool. Volgens de scholen hebben niet per se meer kinderen aandoeningen, maar ontstaat het probleemgedrag door complexere thuissituaties, bijvoorbeeld door scheidingen en een gebrek aan opvoeding.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Steeds meer probleemkleuters naar speciaal onderwijs
Sluiten