Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 1 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

Stakingen streekvervoer opgeschort: er is een deal

De staking in het streekvervoer is opgeschort, omdat vakbond FNV zondagavond toch nog een onderhandelingsresultaat heeft bereikt met de werkgevers over een nieuwe cao voor 12.000 buschauffeurs en treinmachinisten. Voorzitter Fred Kagie van De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) spreekt van een ‘deal’.

De bonden eisten een loonsverhoging van 3,5 procent, maatregelen om de werkdruk te verminderen en meer (plas)pauzes.

De cao

Afgesproken is dat de cao een looptijd heeft van 2,5 jaar, van 1 januari 2018 tot en met 31 juli 2020. De loonsverhoging is gemiddeld 3 procent per jaar, in totaal 7,5 procent en 650 euro eenmalig.

Extra pauzes en vermindering van werkdruk komen er ook: minimaal 82,5 procent van alle diensten heeft een onderbreking binnen 2,5 uur arbeidstijd, maximaal 17,5 procent van alle diensten heeft een onderbreking binnen 3 uur arbeidstijd. „Het is een duidelijke en controleerbare verbetering in de pauzes van chauffeurs, daar zijn we zeer tevreden over", zegt Hanane Chikhi van CNV Vakmensen.

Een van de betere loonakkoorden

Paula Verhoef, van het FNV: „Deze afspraken komen bovenop het eerdere resultaat van 15 januari. We hebben extra afspraken kunnen maken over loon, werkdruk en aanpak van de uitwassen van marktwerking. Met deze loonafspraak is dit een van de betere loonakkoorden van Nederland." Onderhandelaar Hanane Chikhi van CNV Vakmensen: „We zijn opgelucht dat we eindelijk een positief resultaat kunnen melden.”

De werkgeversvereniging is „bijzonder verheugd" met het resultaat, aldus Fred Kagie. „Vanaf dit punt gaan we verder werken aan het herstellen van de verhoudingen."

Het cao-conflict heeft volgens de bonden duidelijk gemaakt hoezeer de marktwerking in het openbaar vervoer is doorgeslagen. „Dit gaat ten kosten van bedrijven, werknemers en uiteindelijk ook van reizigers. Bij aanbestedingen draait het vooral om geld. Alle lucht en ruimte wordt uit de roosters geperst, tijd voor een normale pauze is er vaak niet meer. De marktwerking heeft gefaald en is echt aan herziening toe.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.