Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 30 jul 2018
Leestijd: 1 minuut

Problemen bij voetbalclubs: velden veel te droog

Nederlandse voetbalclubs maken zich zorgen: het nieuwe seizoen begint over een paar weken, maar veel van de voetbalvelden zijn voorlopig nog onbespeelbaar door de aanhoudende droogte.

Meestal liggen de velden er rond deze tijd van het jaar goed, groen en gezond bij. Nu zijn veel grasvelden van de meeste Nederlandse voetbalclubs op veel plekken geel en is de ondergrond dor en droog, zowel in het noorden als in het zuiden van het land.

Het veld van de voetbalvereniging van Kloosterburen in Groningen. Foto: Mila Bolt/RTL Nieuws

Wedstrijden opschuiven

FC Winterswijk liet afgelopen week een oefenwedstrijd tussen De Graafschap en FC Groningen niet doorgaan, omdat het veld anders de rest van het seizoen ‘naar de knoppen zou zijn’. Ook bij VV Zeelandia in Middelburg staan er voorlopig geen voetballers op het veld. „Het moet echt gaan regenen”, zegt voorzitter Dick Anbeek tegen RTL Nieuws. Volgens hem ligt alleen het hoofdveld er nog redelijk goed bij. „Maar trainen is daar niet op mogelijk, want dan is het alsnog vrij snel verwoest. Wedstrijden zitten er dus voorlopig niet in.” Bij de club hebben ze één veld dat bespeelbaar is: het kunstgrasveld. De andere velden zijn onbespeelbaar. Anbeek ziet het liefst dat de KNVB de wedstrijden die in september gepland staan, een maand opschuift omdat volgens hem het gras opnieuw moet worden ingezaaid, en dat heeft tijd nodig.

Advies KNVB

Velden van amateurverenigingen zijn vaak eigendom van de gemeente, wat maakt dat de gemeente dan ook verantwoordelijk is voor het onderhoud aan de velden. Meerdere gemeentes hebben advies gevraagd aan de KNVB over hoe ze de droogte moeten aanpakken om de velden weer zo snel mogelijk bespeelbaar te krijgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.