Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 5 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

Ploumen blundert met appje over positie partijgenoot

PvdA-kamerlid Lilianne Ploumen is woensdagmiddag zeer onvoorzichtig geweest toen zij via WhatsApp een berichtje met interne informatie naar fractievoorzitter Lodewijk ‘Lo’ Asscher stuurde. Ploumen wilde er bij haar fractievoorzitter op aandringen dat de positie van partijgenoot André Postema onhoudbaar was geworden. Ze had echter niet goed opgelet; het berichtje werd niet naar Asscher maar als openbare status verzonden.

Hierdoor kon elke contactpersoon zien hoe rooskleurig zij de toekomst van haar collega zag. Postema is fractievoorzitter van de PvdA-fractie in de Eerste Kamerlid en tevens voorzitter van het college van bestuur van het voortgezet onderwijs in de provincie Limburg.

#fail

Vanwege de bestuursfunctie van Postema is hij de eindverantwoordelijke als het gaat om het voortgezet onderwijs in de provincie Limburg. In de afgelopen weken is naar voren gekomen dat twee vmbo-scholen in Maastricht hun administratie en schoolexamens niet op orde hadden. Als gevolg hiervan waren honderden scholieren gezakt voor hun eindexamen. Vanwege wanbestuur en talloze fouten zijn er vorige week al twee medebestuurders van de koepelorganisatie Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) zijn opgestapt. Postema zelf bleef zitten.

In de Tweede Kamer is er veel kritiek over het functioneren van de LVO. De fracties zijn eensgezind over de toekomst van Postema. Ook hij zou zijn biezen moeten pakken, klinkt het kamerbreed. Ook binnen zijn eigen partij lijkt Postema geen unanieme steun te hebben, weet het Algemeen Dagblad. In het bericht wordt tevens verwezen naar Kirsten. Hiermee wordt PvdA-kamerlid Kirsten van den Hul bedoeld die haar Eerste Kamer-collega tijdens een pittig debat verdedigde. Dit kwam haar op veel kritiek te staan.

Het partijbestuur heeft zich niet uitgesproken over de toekomst van Postema – en Ploumen – , zij willen het onderzoek dat er naar het functioneren van de LVO eerst afwachten. Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs is het hiermee eens. De senator kan blijven zitten tot het onderzoek is afgerond.

Lilianne Ploumen heeft nog niet gereageerd op haar WhatsApp-misser.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.