In het nieuws

Ploumen blundert met appje over positie partijgenoot

Oeps... ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

5 JUL 2018

PvdA-kamerlid Lilianne Ploumen is woensdagmiddag zeer onvoorzichtig geweest toen zij via WhatsApp een berichtje met interne informatie naar fractievoorzitter Lodewijk 'Lo' Asscher stuurde. Ploumen wilde er bij haar fractievoorzitter op aandringen dat de positie van partijgenoot André Postema onhoudbaar was geworden. Ze had echter niet goed opgelet; het berichtje werd niet naar Asscher maar als openbare status verzonden.

Hierdoor kon elke contactpersoon zien hoe rooskleurig zij de toekomst van haar collega zag. Postema is fractievoorzitter van de PvdA-fractie in de Eerste Kamerlid en tevens voorzitter van het college van bestuur van het voortgezet onderwijs in de provincie Limburg.

#fail

Vanwege de bestuursfunctie van Postema is hij de eindverantwoordelijke als het gaat om het voortgezet onderwijs in de provincie Limburg. In de afgelopen weken is naar voren gekomen dat twee vmbo-scholen in Maastricht hun administratie en schoolexamens niet op orde hadden. Als gevolg hiervan waren honderden scholieren gezakt voor hun eindexamen. Vanwege wanbestuur en talloze fouten zijn er vorige week al twee medebestuurders van de koepelorganisatie Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) zijn opgestapt. Postema zelf bleef zitten.

In de Tweede Kamer is er veel kritiek over het functioneren van de LVO. De fracties zijn eensgezind over de toekomst van Postema. Ook hij zou zijn biezen moeten pakken, klinkt het kamerbreed. Ook binnen zijn eigen partij lijkt Postema geen unanieme steun te hebben, weet het Algemeen Dagblad. In het bericht wordt tevens verwezen naar Kirsten. Hiermee wordt PvdA-kamerlid Kirsten van den Hul bedoeld die haar Eerste Kamer-collega tijdens een pittig debat verdedigde. Dit kwam haar op veel kritiek te staan.

Het partijbestuur heeft zich niet uitgesproken over de toekomst van Postema - en Ploumen - , zij willen het onderzoek dat er naar het functioneren van de LVO eerst afwachten. Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs is het hiermee eens. De senator kan blijven zitten tot het onderzoek is afgerond.

Lilianne Ploumen heeft nog niet gereageerd op haar WhatsApp-misser.


Tweede onderwijsopleiding goedkoper voor docent

Tweede onderwijsopleiding goedkoper voor docent

Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

22 MIN

Docenten die een extra opleiding willen volgen om een tweede bevoegdheid voor het onderwijs te halen, hoeven de komende jaren daar een stuk minder collegegeld voor te betalen. 

Een tweede opleiding kost ze nog 3500 euro. Dat laat minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) woensdag weten. Voor een eerste opleiding - op welk gebied dan ook - geldt een wettelijk collegegeld van ruim 2000 euro, maar voor een tweede opleiding mogen onderwijsinstellingen het zelf bepalen. Bij veel lerarenopleidingen loopt dat op tot 7000 euro. Met de nieuwe regeling blijven docenten dus wel meer collegegeld betalen voor hun tweede dan hun eerste opleiding.

Omscholen


Kamervragen van CDA over 'onhandig' opnieuw in- en uitchecken

Kamervragen van CDA over 'onhandig' in- en uitchecken bij overstap

Kamervragen van CDA over 'onhandig' opnieuw in- en uitchecken / ANP

Foto van 'Julia Osendarp'

1 UUR

Het in- en uitchecken bij de overstap binnen het openbaar vervoer is onhandig geregeld. Daarom stelt het CDA hier kamervragen over en pleiten ze voor strikte eisen voor vervoerders.

CDA-kamerleden Mustafa Amhaouch en Wytske Postma stellen kamervragen aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat en de Minister van Milieu en Wonen over het mogelijk maken van enkelvoudig in- en uitchecken. De partij stoort zich aan het feit dat reizigers bij iedere overstap opnieuw moeten in- en uitchecken.

Onnodige kosten


Bodybuilders doen recordpoging met eten van mega hamburger
Likeability of3

Bodybuilders doen recordpoging met eten van mega hamburger

Links bodybuilder Lorenzo Leeuwe en rechts ' Dutch Giant' Olivier Richter

Foto van 'Metro'

3 UUR

Bodybuilders Olivier Richters en Lorenzo Leeuwe doen binnenkort een recordpoging om de grootste hamburger van Nederland op te eten.

Het record van de ‘Big Daddy’, zoals de beruchte hamburger heet, staat nu op negen opgestapelde burgers van in totaal 2,7 kilo. Deze is verkrijgbaar bij hamburger restaurant Burgers van Barneveld. De twee hongerige heren zullen daar een recordpoging doen om het beest van een burger, van dit keer 3 kilo, weg te krijgen.

Bodybuilders doen recordpoging met eten van mega hamburger

De beruchte 'Big Daddy' met negen burgers / Barbara Achterberg


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Reizen naar je werk? Geen probleem

Reizen naar je werk? Geen probleem

Reizen naar je werk? Geen probleem / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 08:28

Reizen naar je werk? We doen er tegenwoordig minder moeilijk over. De afstand tussen woon- en werkplek is namelijk de afgelopen jaren flink toegenomen.

Dat blijkt uit onderzoek dat het Planbureau voor de Leefomgeving PBL. Daarbij was de afstand tussen woon- en werkplek in 1995 nog 14,6 kilometer en is dat in 2016 gestegen naar 19 kilometer.

Hoogopgeleid


Minister Blok naar Midden-Oosten voor overleg spanningen

Minister Blok naar Midden-Oosten voor overleg spanningen

Minister Blok naar Midden-Oosten voor overleg spanningen / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:10

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) bezoekt deze week verschillende landen rondom de Perzische Golf. Dit om te praten over de spanning in het gebied. De minister bezoekt onder meer het Nederlandse marineschip Zr. Ms. De Ruyter, die in de Straat van Hormuz meedoet aan een Europese missie onder leiding van Frankrijk.

Mensenrechten

Blok gaat naar Saudi-Arabië, Iran en de Verenigde Arabische Emiraten. Die eerste twee landen zijn rivalen in de regio, en de spanningen in het gebied zijn iets wat Blok met zijn Saudische collega wil bespreken. Ook de mensenrechten in het land staan op de agenda.


Vervolg rechtszaak omstreden motorbende Caloh Wagoh

Vervolg rechtszaak omstreden motorbende Caloh Wagoh

Rechtbanktekening gemaakt tijdens een inleidende zitting in de zaak tegen kopstukken van motorclub Caloh Wagoh. De motorclub wordt ook wel de moordmakelaar van de gearresteerde topcrimineel Ridouan Taghi genoemd. Voor vlnr: Radjesh S., Moriën J., Greg R., Willem B. en Howard K. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:42

In de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol vinden woensdag en donderdag voorbereidende zittingen plaats in het liquidatieproces rond motorclub Caloh Wagoh. Woensdag worden acht verdachten voor de rechtbank verwacht, onder wie hoofdverdachte Delano R. (49) en prominent clublid Greg R. (71). Volgens justitie nam de motorclub opdrachten voor liquidaties aan en stuurde R. die moordcommando's aan voor de uitvoering.

Donderdag buigt de rechtbank zich over de voortgang van het strafrechtelijk onderzoek tegen nog eens zes verdachten. De megazaak is aangebracht bij de rechtbank Midden-Nederland.

Taghi


De boeren zijn terug: Via A12 Den Haag binnen
Likeability of3

De boeren zijn terug: Via A12 Den Haag binnen

De boeren zijn terug: Via A12 Den Haag binnen / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:18

Ondanks een oproep om niet met tractoren over de snelwegen te rijden heeft in ieder geval een groep van circa vijftien boeren woensdagmorgen vroeg met trekkers op de A12 gereden. Op een van de tractoren hing een groot bord met de tekst: 'Het is oorlog' en daar onder was de tekst 'never give up' te lezen.

Bij Den Haag reden er tractoren op het laatste stukje van de snelweg naar de stad. De boeren moeten volgens de politie over B-wegen naar Den Haag waar woensdag een grote actie is tegen het stikstofbeleid van de overheid. Actiegroep Farmers Defence Force (FDF) heeft de boeren opgeroepen zich hier aan te houden.

Bekeuring


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Voor altijd de bus gemist door 'dikke buslijnen'

Anouck Bruijns op de plaats waar de bushalte was

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

Steeds meer dorps- en wijkbushaltes verdwijnen door 'dikke buslijnen'. OV Ombudsman bezorgd, bewoner Anouck baalt en is Vervoersarmoede Openbaar Vervoer op Facebook gestart. 

Stel je voor dat je met een rollator loopt en je altijd met de bus naar je vriendin/de bridgeclub/het ziekenhuis kon, omdat de bushalte vlakbij was. Of dat het om je oma gaat. En stel je nu eens voor dat die halte er ineens niet meer zou zijn. „Er is een grote kans dat bepaalde bevolkingsgroepen steeds meer geïsoleerd raken, omdat ze niet meer met het ov kunnen reizen.” Ja, OV Ombudsman Bram Hansma maakt zich zorgen, nu ook het afgelopen kwartaal weer vele klachten bij hem binnenkwamen over het verdwijnen van haltes.

Dikke buslijnen


Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

17 FEB 2020

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Imanuelle Grives stortte in door nieuws over haar arrestatie

Imanuelle Grives stortte in door nieuws over haar arrestatie

De actrice verklaarde aanvankelijk tegenover de politie dat ze zich voorbereidde op een rol. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Imanuelle Grives, die vorig jaar op festival Tomorrowland in België werd gearresteerd voor drugshandel, stortte naar eigen zeggen in toen ze van haar Belgische advocaat hoorde dat haar arrestatie groot nieuws was in de media.

Aan de Volkskrant vertelt ze: „Met die mogelijkheid had ik niet eens rekening gehouden. Ik dacht: daar ben ik niet bekend genoeg voor, wie is er nu in mij geïnteresseerd? Dat had ik mooi mis. Het was wereldnieuws, tot in Amerika aan toe. Ik dacht: Ima, dat heb je mooi voor elkaar, idioot die je bent."

Film Suriname


Bescherm de privacy van slachtoffers

Bescherm de privacy van slachtoffers

Bescherm de privacy van slachtoffers / Slachtofferhulp Nederland

Foto van 'Julia Osendarp'

GISTEREN

Een zwart balkje of het gebruik van slechts de eerste letter van de achternaam. De identiteit van verdachten wordt in Nederland goed beschermd. Maar hoe zit het met de slachtoffers? 

Deze week start de campagne Het Witte Balkje van Slachtofferhulp Nederland om privacy van slachtoffers te beschermen. De organisatie meldt namelijk dat, ondanks allerlei regels, de identiteitsbescherming van slachtoffers niet is wat het moet zijn.

Zo zou volgens Slachtofferhulp een verdachte makkelijk toegang krijgen tot persoonlijke gegevens in het dossier. Jeffrey (27) deed een aantal maanden terug aangifte van een vechtincident in een café in Amsterdam. „Ik was onterecht geslagen en had daar behoorlijke lichamelijke en materiële schade aan overgehouden.” Een paar weken na de aangifte stonden er vier jongens dreigend voor zijn deur. „Waarschijnlijk hebben ze mijn naam en adres uit de aangifte kunnen halen. Daardoor werd het voor hen makkelijk om ‘wraak’ te nemen.”


Almere redder in woningnood
Likeability of3

Almere redder in woningnood

25.000 nieuwe Almeerse huizen moeten woningnood oplossing / GooG

Foto van 'Vincent Smit'

GISTEREN

Een braakliggend veld in de Almeerse polder. Het enige wat er te zien is, zijn een tiental windmolens. Deze plek, Almere Pampus, moet volgens CDA en D66 dé oplossing worden voor de woningnood in Nederland. Het plan wordt positief ontvangen. 

Dinsdag gaven de twee partijen aan 25.000 nieuwe huizen te willen bouwen in de stad. Er liggen al lange tijd plannen voor een nieuwe woonwijk in het westen van Almere. Er zou eigenlijk pas in 2025 naar de plannen gekeken worden, maar CDA en D66 roepen het kabinet op om dit jaar al een beslissing over te nemen.

Yuppenpraat


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Keurmerk voor tourmanagers, ‘bizar wat er soms gebeurt’

Keurmerk voor tourmanagers, ‘bizar wat er soms gebeurt’

„Een heel groot deel van tourmanagement gaat over veiligheid." Afbeelding ter illustratie. /Pexels

Foto van 'Ingelise de Vries'

GISTEREN

Om tourmanager van een band of artiest te worden, heb je geen diploma nodig. Omdat dat soms gevaarlijk kan zijn, is er nu een keurmerk.

Artiesten van A naar B brengen, checken of het eten in orde is, de techniek nalopen en zorgen dat iedereen in het gareel blijft, zijn onderdeel van het takenpakket van een tourmanager. Klinkt in eerste instantie niet als iets heel lastigs, toch komt er meer bij kijken.

„Dan sta je als nieuwbakken tourmanager daar op een vliegveld met tien man en heel veel instrumenten en andere dure spullen. Ik vroeg me toen echt wel even af of ik alles in huis had om de veiligheid te waarborgen”, zegt Anna Oosterling, voormalig tourmanager van onder andere Typhoon, Chef’Special en Dotan. „Een heel groot deel van tourmanagement gaat over veiligheid. Het is goed om te zien dat steeds meer muziekindustrieopleidingen daar aandacht aan besteden.”


Keert de loting in het hoger onderwijs weer terug?

Keert de loting in het hoger onderwijs weer terug?

De decentrale selectie zou tot prestatiedruk en kansenongelijkheid leiden. / ANP 

Foto van 'Demi Schoenmakers'

GISTEREN

Een grote meerderheid van de Tweede Kamer wil dat onderwijsinstellingen weer de mogelijkheid krijgen studenten in te loten. Volgens Kamerleden leidt de decentrale selectie tot prestatiedruk en kansenongelijkheid. 

De lotingsprocedure werd drie jaar geleden afgeschaft, omdat studenten beter geselecteerd zouden kunnen worden op basis van hun onderwijsprestaties en motivatie. Maar nu blijkt dat de decentrale selectie juist voor prestatiedruk en kansenongelijkheid zorgen. Scholieren proberen namelijk op verschillende manieren hun kans om toegelaten te worden te vergroten. Ze volgen dure cursussen om hun selectiekansen te vergroten, maar dat bekent dat scholieren met lagere economische positie minder kans hebben toegelaten te worden. Daarom wil minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (D66) dat het systeem van loting terugkeert bij numerus fixus-studies. Ze is anders bang dat universiteiten straks alleen nog toegankelijk zijn voor de elite.

Een grote meerderheid van de Tweede Kamer gaat akkoord met dit plan en stemde gisteren voor de motie van D66 en CDA die loting weer mogelijk maakt in het hoger onderwijs. Van Engelshoven gaat gelijk met de aangenomen motie aan de slag. Ze noemt de opheffing van het verbod op loten een belangrijke stap om de kansenongelijkheid in het hoger onderwijs aan te pakken.


Likeability of5

Celstraf voor vader en zoon die papegaaien verfden

Afbeelding ter illustratie. /Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Justitie heeft een jaar celstraf geeist tegen een man die de snavels en veren van tientallen papegaaien verfde. Zijn vader krijgt een werkstraf voor het medeplegen. 

Door het verven zouden de papegaaien op andere soorten, bijvoorbeeld de groenvleugelara lijken. Het duo zou meer dan vijftig jaar ervaring hebben in de vogelhandel.

Valse documenten


likedislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Voetbaltrainer Ron Jans weg bij FC Cincinnati

Voetbaltrainer Ron Jans weg bij FC Cincinnati

De trainer nam die beslissing nadat hij was beschuldigd van racisme. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Voetbaltrainer Ron Jans heeft de Amerikaanse club FC Cincinatti per direct verlaten. Jans nam maandagavond ontslag, zo werd dinsdag duidelijk, na de ophef die was ontstaan nadat hij het racistische woord 'nigger' had meegezongen met een rapnummer.

Het 'n-woord' is extreem beladen in de Verenigde Staten. Maar de 61-jarige trainer achtte zich absoluut niet schuldig aan racisme en zei eerder niet te vrezen voor zijn baan. In afwachting van verder onderzoek besloot Jans aanvankelijk zijn taken neer te leggen. Hij heeft nu ontslag genomen, meldt Cincinnati.

Beste oplossing


De 5 leukste adoptiedieren

Afbeelding ter illustratie. /Unsplash

Foto van 'Elselotte Smink'

GISTEREN

Bij adoptiedieren denk je waarschijnlijk aan honden, konijnen en katten. Maar een lammetje? Vanaf zaterdag kan het bij de Rhedense schaapskudde. 

Niet echt overigens: de jonge schapen blijven veilig bij de kudde. Wel kun je ze een naam geven. Het gaat om een initiatief van Natuurmonumenten, waarbij aandacht wordt gevraagd voor het belang van schaapskuddes. En er zijn nog veel meer leuke dieren die je kunt adopteren. Metro somt ze voor je op.

Alpaca Arie


Dit zijn de 10 populairste uitvaartnummers

Dit zijn de 10 populairste uitvaartnummers

Claudia de Breij. | Foto: ANP / Marco de Swart

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

De drie meest gedraaide liedjes bij uitvaarten in 2019, zijn dezelfde populaire songs als die van een jaar eerder.

Het aloude Ave Maria (in diverse uitvoeringen) is weer op nummer 1 beland in die Uitvaartmuziek Top 10, opgetekend door uitvaartverzorger Monuta. Ook Andrea Bocelli & Sarah Brightman met Time To Say Goodbye (op 2) en Claudia de Breij met Mag Ik Dan Bij Jou (op 3) blijven onverminderd populair bij het afscheid van een dierbare.

Jarenlang werd Waarheen Waarvoor van Mieke Telkamp het meest gedraaid tijdens begrafenissen en crematies. Vorig jaar stond het lied nog op nummer 9, nu is het uit de Top 10 verdwenen.


OV-Ombudsman: 'Dorpen slechter bereikbaar door verdwijnen buslijnen'
Likeability of3

OV-Ombudsman: 'Dorpen slechter bereikbaar door verdwijnen buslijnen'

Met het openbaar vervoer naar dorpen en sommige woonwijken van steden wordt steeds lastiger. / ANP

Foto van 'Vincent Smit'

GISTEREN

Met het openbaar vervoer naar dorpen en sommige woonwijken van steden wordt steeds lastiger, dat zegt ov-ombudsman Bram Hansma. De reden hiervoor is het verdwijnen van minder goed bezette buslijnen. 

Doordat er meer wordt geïnvesteerd in ov-verbindingen met hogere frequenties en duurdere bussen, worden andere haltes soms afgestoten. Hierdoor moeten reizigers verder lopen van en naar een bushalte. Mensen zonder eigen vervoer, ouderen en mensen slecht ter been zijn kunnen daarom volgens de ombudsman in de problemen komen.

Vorig jaar werden er bushaltes geschrapt in onder andere in de Utrechtse wijk Schaakwijk, in De Bilt (Utrecht) en in Sint Willebrord (Noord-Brabant).


dislike
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar