Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 21 jul 2018
Leestijd: 1 minuut

OM moet miljoenen euro’s aan boetes terugbetalen

Weggebruikers die dit jaar en vorig jaar geflitst zijn op de A29 bij Heinenoord, zijn hoogstwaarschijnlijk ten onrechte bekeurd. Een automobilist vocht zijn boete aan bij de rechter en kreeg gelijk. Met zijn beslissing maakt de rechter tienduizenden andere bekeuringen ook ongeldig.

Het gaat om een flitser ter hoogte van hectometerpaal 14.7 op de A29, pal voor de entree van de Heinenoordtunnel richting Rotterdam. De rechter oordeelde dat door de kromming in de weg de radarmeting onmogelijk juist kan zijn. Al in de eerste maanden van 2017 zouden ruim 18 duizend prenten uitgeschreven zijn ter hoogte van de hectometerpaal, meldt het AD.

‘Melkkoe’

Eerder uitten agenten kritiek op de locatie van de flitser. Ze spraken van ‘een regelrechte melkkoe’ en controle op die plek zou zelfs illegaal zijn geweest. Het Openbaar Ministerie (OM) trok zich er niets van aan en verklaarde dat de flitser aan de regels voldeed. Aanvechten zou zinloos zijn geweest. In ruim 1,5 jaar tijd werden tienduizenden bekeuringen uitgeschreven.

Nu de rechter heeft geoordeeld dat de boete van de automobilist onterecht is, zou het betekenen dat het OM tienduizenden boetes zou moeten terugbetalen. Maar of het OM dat ook daadwerkelijk gaat doen, is nog niet zeker. „We moeten ons beraden over hoe hiermee om te gaan. Alle opties staan open, van in beroep gaan tot het terugbetalen van de boetes”, aldus een woordvoerder van het OM tegen de krant.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.