Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 6 jul 2018
Leestijd: 1 minuut

Oeps: USPS zet verkeerd vrijheidsbeeld op postzegel

De Amerikaanse Post heeft een wel heel prijzig foutje gemaakt: ze moeten een schadevergoeding van 3 miljoen euro betalen omdat ze het verkeerde Vrijheidsbeeld hebben gebruikt op een postzegel. Niet het beeld in de haven van New York werd afgedrukt, maar de replica in Las Vegas. Daar rust echter copyright op, wat het nu tot een wel héél duur geintje maakt.

Foutje, bedankt

Het ging in 2010 al fout: toen lanceerde de US Postal Service een postzegel met het vrijheidsbeeld daarop. De ontwerper van het minikunstwerkje had echter niet door dat niet het daadwerkelijke vrijheidsbeeld daarvoor was gebruikt, maar de versie die in Las Vegas staat. Het beeld, dat in 1996 voor het hotel New York, New York werd gebouwd, is 45 meter kleiner dan het origineel. De realisatie kwam echter te laat – toen de fout eenmaal ontdekt werd, had de drukkerij al drie miljard postzegels de wereld in gebracht.

Copyright

Daar liet de kunstenaar van het beeld in Las Vegas het niet bij zitten: hij klaagde de USPS in 2013 aan wegens schending van zijn copyright. Zijn versie van het Vrijheidsbeeld zou namelijk geen replica zijn, maar een kunstwerk op zich, met aantoonbare andere kenmerken. De rechter gaf de kunstenaar daarin uiteindelijk gelijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.