Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 18 jul 2018
Leestijd: 1 minuut

Nieuwe lichting militairen vertrekt naar Litouwen

Zeventig militairen vertrekken woensdag om 09.00 uur vanaf vliegveld Eindhoven naar Litouwen. Zij vormen het laatste deel van een nieuwe rotatie van in totaal 250 manschappen van de landmacht die gelegerd zijn in de Baltische staat Litouwen. De uitzending duurt een half jaar.

Dreiging uit Rusland

De militairen maken deel uit van een vooruitgeschoven NAVO-macht. Ook in Estland, Letland en Polen zijn extra militairen van het bondgenootschap gestationeerd. Dat is vooral bedoeld om deze landen gerust te stellen met het oog op de dreiging uit Rusland.

Begin juni bracht Koning Willem-Alexander een bezoek aan de trainingskazernes in Litouwen. Foto; ANP

Nederlandse militairen dragen sinds begin vorig jaar bij aan de multinationale troepenmacht van de NAVO in Litouwen. Het kabinet besloot vorige maand ,,zolang Rusland zijn huidige opstelling handhaaft" deze uitzending te verlengen tot eind 2020.

De militairen verblijven in Rukla en staan onder Duitse leiding. Verder zijn er nog militairen uit Tsjechië, Luxemburg, België en IJsland gelegerd. Sinds de Russische annexatie van de Krim en de inmenging in het conflict in Oost-Oekraïne in 2014 is de relatie tussen de NAVO en Moskou sterk verslechterd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.