Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 11 jul 2018 / 12:31 uur

Neonazistische Beate Zschäpe krijgt levenslang

De Duitse Beate Zschäpe van de neonazistische terreurgroep Nationalsozialistischer Untergrund (NSU) heeft levenslang gekregen. Dat bepaalde de rechtbank in München vandaag. Zschäpe is schuldig bevonden aan het medeplegen van tien moorden. Ze werkte in die tijd samen met Uwe Mundlos en Uwe Böhnhardt, die beiden niet meer leven.

Döner-moorden

Het hield de gemoederen flink bezig tussen 2000 en 2007. Tien middenstanders, vooral Turks-Duitse, werden in die tijd dood gevonden. Het gaat om negen migranten en een politieagente. De moorden vonden verspreid over heel Duitsland plaats. Omdat het in veel gevallen ging om uitbaters van eethuizen werd de reeks aanvankelijk de Döner-moorden genoemd. Het OM sprak echter al snel van terreur toen de omvang van de zaak duidelijk werd.

De politie kwam de NSU pas in 2011 op het spoor na een bankoverval in Eisenach. De twee NSU-leden Uwe Mundlos en Uwe Böhnhardt werden kort daarna voor controle aangehouden. Ze pleegden echter zelfmoord. In de caravan die zij bij zich hadden vond de politie een uitgebreid wapenarsenaal, waaronder het dienstwapen van de in 2007 doodgeschoten agente.

Aangeven

Zschäpe gaf zich enkele dagen later aan. In het onderzoek dat daarna op gang kwam bleek het verband tussen de reeks koelbloedig gepleegde moorden. Het trio zat ook achter enkele andere overvallen en bomaanslagen.

Hoewel er geen bewijs is dat Zschäpe daadwerkelijk op een van de plaatsen delict is geweest, speelde zij volgens justitie een belangrijke rol binnen het trio. Ze heeft ,,alles geweten, alles onderschreven en op eigen wijze aangestuurd en er aan meegewerkt”. De rechtbank ging hier in mee.

Hoger beroep

De verdediging van Zschäpe liet kort na de uitspraak weten in hoger beroep te gaan. Haar advocaat vindt de uitspraak onvoldoende onderbouwd, zei hij tegen Duitse media. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat ze eerder vrijkomt. Alleen als er sprake is van een extreem geval als ziekte, zou zoiets kunnen gebeuren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Neonazistische Beate Zschäpe krijgt levenslang
Sluiten