In het nieuws

Neonazistische Beate Zschäpe krijgt levenslang

Neonazistische Beate Zschäpe krijgt levenslang

Ze is medeverantwoordelijk voor tien moorden. Foto: ANP.

Foto van 'Hester Ramaker'

11 JUL 2018

De Duitse Beate Zschäpe van de neonazistische terreurgroep Nationalsozialistischer Untergrund (NSU) heeft levenslang gekregen. Dat bepaalde de rechtbank in München vandaag. Zschäpe is schuldig bevonden aan het medeplegen van tien moorden. Ze werkte in die tijd samen met Uwe Mundlos en Uwe Böhnhardt, die beiden niet meer leven.

Döner-moorden

Het hield de gemoederen flink bezig tussen 2000 en 2007. Tien middenstanders, vooral Turks-Duitse, werden in die tijd dood gevonden. Het gaat om negen migranten en een politieagente. De moorden vonden verspreid over heel Duitsland plaats. Omdat het in veel gevallen ging om uitbaters van eethuizen werd de reeks aanvankelijk de Döner-moorden genoemd. Het OM sprak echter al snel van terreur toen de omvang van de zaak duidelijk werd.

De politie kwam de NSU pas in 2011 op het spoor na een bankoverval in Eisenach. De twee NSU-leden Uwe Mundlos en Uwe Böhnhardt werden kort daarna voor controle aangehouden. Ze pleegden echter zelfmoord. In de caravan die zij bij zich hadden vond de politie een uitgebreid wapenarsenaal, waaronder het dienstwapen van de in 2007 doodgeschoten agente.

Aangeven

Zschäpe gaf zich enkele dagen later aan. In het onderzoek dat daarna op gang kwam bleek het verband tussen de reeks koelbloedig gepleegde moorden. Het trio zat ook achter enkele andere overvallen en bomaanslagen.

Hoewel er geen bewijs is dat Zschäpe daadwerkelijk op een van de plaatsen delict is geweest, speelde zij volgens justitie een belangrijke rol binnen het trio. Ze heeft ,,alles geweten, alles onderschreven en op eigen wijze aangestuurd en er aan meegewerkt''. De rechtbank ging hier in mee.

Hoger beroep

De verdediging van Zschäpe liet kort na de uitspraak weten in hoger beroep te gaan. Haar advocaat vindt de uitspraak onvoldoende onderbouwd, zei hij tegen Duitse media. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat ze eerder vrijkomt. Alleen als er sprake is van een extreem geval als ziekte, zou zoiets kunnen gebeuren.


Views

2k+

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Een peuter van twee jaar oud is vrijdagavond overleden na enige tijd onder water te hebben gelegen bij recreatieplas Funbeach in Panheel, Midden-Limburg.

Hulpdiensten kregen omstreeks half zeven een melding dat er iets mis was. Omstanders die het kind uit het water haalden, begonnen met reanimeren en hulpdiensten namen even later de reanimatie over. De peuter overleed enige tijd later in een ziekenhuis in Roermond.

De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd en gaat uit van een noodlottig ongeval. Over de identiteit van het slachtoffer, en of het gaat om een jongen of een meisje, zegt de politie niets.


Views

600+

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'
Likeability of 3

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'

Houd je van warm weer? Dan zit je de komende dagen goed in Nederland. / Pexels

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

Wie hoopt de komende dagen lekker van het strand te genieten, kan zijn geluk waarschijnlijk niet op. Nederland gaat namelijk een flinke hittegolf tegemoet en dat betekent dat de temperaturen regelmatig boven de 30 graden uitkomen.

Dat zegt weerman Marco Verhoef tegen het AD. Het wordt de komende dagen al warm met temperaturen van boven de 25 graden, maar vanaf dinsdag wordt het overal in het land meer dan 30 graden.

15 dagen


sad
user_f58943cf89efe018d85a873d205f595cdfa98138_avatar

Views

1k+

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Op een strand dichtbij de Marokkaanse stad Rabat draagt één vrouw een bikini, terwijl de andere volledig bedekt de zee in is gegaan. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

In Marokko is ophef ontstaan over een campagne die ervoor moet zorgen dat mannen hun vrouwen ontmoedigen om met bikini naar buiten te gaan. Met de hashtag #WeesEenMan worden mannen opgeroepen hun vrouw niet onbedekt of 'onzedig' naar buiten te laten gaan.

Dat meldt de NOS. De campagne is opgezet door een op de islam geïnspireerde Facebook-pagina. Hun oproep met de hashtag #WeesEenMan werd ruim 14.000 keer gedeeld en krijgt veel aandacht in grotere steden als Rabat.

Macho-ideeën


Views

1k+

Likeability of 3

Vriendin van boer Olke uit BZV overleden

Foto van 'Constance van Amstel'

6 FEB 2018

Karen, de vriendin van de Texaanse boer Olke Jongsma uit het laatste seizoen van Boer Zoekt Vrouw Internationaal, is overleden. Dat heeft de redactie van het tv-programma dinsdag laten weten. Karen is gestorven aan de gevolgen van borstkanker.

Karen en Olke leerden elkaar kennen vlak na de opnames van Boer Zoekt Vrouw Internationaal waarin het de grote melkveehouder niet gelukt was om een vrouw te vinden. De Nederlandse Sandra bleek na een ingewikkeld traject niet de ware. Tijdens de terugblikaflevering destijds werd duidelijk dat Olke de liefde toch had gevonden bij Karen, een dame die nota bene bij hem in de buurt woonde.

Boer Olke en zijn logees (v.l.n.r.) Harriet, Alberdien, Sandra. /KRO-NCRV


sad
user_cdf319e50003f0ba99427b0a60d80e4461264ff9_avatar

Views

3k+