In het nieuws

Nederlandse pedofiel levenslang in Filipijnse cel

Een oude foto van M.

Foto van 'Jelmer Visser'

12 JUL 2018

De 70-jarige Joep M. is door een Filipijnse rechter veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Hij kreeg deze straf opgelegd wegens kindermisbruik en mensenhandel. De Nederlandse politie werkte samen met collega's uit de Filipijnen om de strafzaak tegen de pedoseksueel zo compleet mogelijk te maken en over te gaan op aanhouding.

De Amsterdammer misbruikte zijn stiefdochters van tien en veertien jaar jarenlang. De oudste van de twee heeft dit vijf jaar lang moeten doormaken. M. is ook in Nederland geen onbekende. Hij werd eerder ontmaskerd door Peter R. de Vries. Ironisch genoeg deed hij zich toen voor als 'pedo-jager'.

Notoire kindermisbruiker

M. werd in 2006 al eerder veroordeeld voor het seksueel misbruiken van kinderen met een lichamelijke en verstandelijke beperking. Hij won het vertrouwen van de ouders en de kinderen door zich als therapeut voor te doen. Toen hij in 2008 vrijkwam, probeerde hij een kinderopvang te beginnen. Vanwege zijn verleden met zedenmisdrijven werd dit meteen als verdacht bestempeld. Met toestemming van toenmalig burgemeester Job Cohen werden ouders door de politie gewaarschuwd voor de man en zijn weerzinwekkende verleden.

Daarna verdween Joep M. van de radar. Pas in 2012 dook hij weer op, toen hij hetzelfde trucje als in 2008 op de Filipijnen probeerde. Via een contactadvertentie was de Amsterdammer op zoek naar een 'jonge vrouw, het liefst met kinderen', om een weeshuis op de Aziatische archipel te beginnen. „Joep en weerloze kinderen, je begrijpt dat bij de rechercheurs de alarmbellen afgaan. Niets doen was voor ons natuurlijk geen optie", aldus rechercheur van de Amsterdamse politie Mirjam.

Arrestatie

Rechercheurs hielden M. in de jaren die erop volgden nauwlettend in de gaten. In september 2015 werd de kindermisbruiker gearresteerd door het Filipijnse National Bureau of Investigation (NBI) nadat zij door de Nederlandse politie waren gealarmeerd. M. bleek niet van zijn fouten geleerd te hebben en nog steeds kinderen te misbruiken. Hij lag naakt bij de twee tieners in bed toen agenten hem aantroffen. De meisjes moesten zich in het ziekenhuis laten behandelen wegens verwondingen aan hun geslachtsdelen. Tijdens de rechtszaak die daarop volgde, kwam naar boven dat hij nog meer op zijn kerfstok had. Hij werd in april van dit jaar tevens veroordeeld voor mensenhandel.

Politiekorpsen van over de hele wereld werken steeds intensiever samen om sekstoerisme tegen te gaan. Vanuit Nederland probeert het landelijke team Kinderporno en Sekstoerisme pedoseksuelen over de hele wereld in de kraag te vatten. De arrestatie en vervolging van Joep M. zou zonder deze samenwerking niet of pas veel later hebben plaatsgevonden. Rechtercheurs Bob en Mirjam van zijn blij met de uitspraak. Bob: „Waar ter wereld ook, in samenwerking doen we ons best dat mannen als Joep M. de dans niet ontspringen."


Views

3k+

Eén minuut te laat, en dus is de Vierdaagse voorbij

Eén minuut te laat, en dus is de Vierdaagse voorbij

Ze was een minuut te laat. Foto: Printscreen YouTube / Omroep Gelderland

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Ze was een minuut te laat, Ingrid van Ballegooij uit Haren. En ja, omdat regels nu eenmaal regels zijn, mag ze morgen niet opnieuw verschijnen aan de start van de Nijmeegse Vierdaagse.

'Ik wil niet stoppen'

Van Ballegooij werd gediskwalificeerd. „Als ik dit had geweten, was ik vanmorgen al niet meer gestart", zegt ze al huilend vlak na de finish tegen Omroep GelderlandZe werd het laatste stukje gedragen door omstanders, maar eenmaal bij de finish - om 17.01 - bleek dat helaas voor niets te zijn geweest. „Vanochtend dacht ik bij m'n eigen: Ik wil niet stoppen, ik ga door. Nu mag ik morgen alsnog niet starten. Dat is gewoon balen."


Views

1k+

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Op een strand dichtbij de Marokkaanse stad Rabat draagt één vrouw een bikini, terwijl de andere volledig bedekt de zee in is gegaan. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

VANDAAG, 09:14

In Marokko is ophef ontstaan over een campagne die ervoor moet zorgen dat mannen hun vrouwen ontmoedigen om met bikini naar buiten te gaan. Met de hashtag #WeesEenMan worden mannen opgeroepen hun vrouw niet onbedekt of 'onzedig' naar buiten te laten gaan.

Dat meldt de NOS. De campagne is opgezet door een op de islam geïnspireerde Facebook-pagina. Hun oproep met de hashtag #WeesEenMan werd ruim 14.000 keer gedeeld en krijgt veel aandacht in grotere steden als Rabat.

Macho-ideeën


Views

500+

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'
Likeability of 3

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'

Houd je van warm weer? Dan zit je de komende dagen goed in Nederland. / Pexels

Foto van 'Imre Himmelbauer'

2 UUR

Wie hoopt de komende dagen lekker van het strand te genieten, kan zijn geluk waarschijnlijk niet op. Nederland gaat namelijk een flinke hittegolf tegemoet en dat betekent dat de temperaturen regelmatig boven de 30 graden uitkomen.

Dat zegt weerman Marco Verhoef tegen het AD. Het wordt de komende dagen al warm met temperaturen van boven de 25 graden, maar vanaf dinsdag wordt het overal in het land meer dan 30 graden.

15 dagen


sad
user_f58943cf89efe018d85a873d205f595cdfa98138_avatar

Views

300+

Volop zomer, maar in Gelderland rijden strooiwagens

Volop zomer, maar in Gelderland rijden strooiwagens

De strooiwagens rijden in de Geldermalsen. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Het is een gek gezicht, maar in de Gelderse gemeente Geldermalsen zijn voor even de strooiwagens uit de schuur gehaald.

Gesmolten asfalt

Door de aanhoudende droogte en hitte dreigt er namelijk schade te ontstaan aan het asfalt. Gesmolten asfalt blijft kleven aan autobanden en laat overal sporen na. En daarom wordt er gestrooid met zout, want dat helpt daar tegen. Het strooien heeft dus niets te maken met eventuele gladheid.


Views

1k+