Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 8 jul 2018
Leestijd: 1 minuut

Nederlands bedrijf naar Thailand met heveloplossing

De reddingsoperatie van het Thaise voetbalteam is zondag begonnen. Maar mocht deze missie niet slagen, dan heeft een Nederlands bedrijf mogelijk een andere oplossing.

Het Nederlandse pompbedrijf Van Heck stuurt zondag twee medewerkers en materieel naar Thailand. Directeur van het bedrijf Jeroen van Heck is er al. Een woordvoerder van het bedrijf zegt tegen het ANP dat zij zijn gevraagd door te gaan met het uitwerken van hun oplossing, die zaterdag bij het uitvoeren van een test succesvol bleek.

Heveloplossing

De oplossing waar het om gaat is een heveloplossing. Hiermee pompen ze water weg met behulp van natuurlijk verloop en het vacuüm zuigen van water.

,,Denk hierbij aan het inzetten van een rietje in een brandstoftank als iemand de verkeerde brandstof heeft getankt”, zegt een woordvoerder. ,,Als je aan het rietje in de tank zuigt, begin het te stromen. Wij denken dat we dat met behulp van slangen kunnen realiseren.’’

Snel handelen

Bij de grootschalige reddingsactie die op dit moment aan de gang is, zullen achttien duikers de jongens en hun coach door het grottencomplex naar buiten proberen te leiden. Een levensgevaarlijke operatie, maar vanwege de start van de moesson en het risico op zuurstoftekort moet er snel gehandeld worden.

Op 23 juni raakten het Thaise voetbalteam, bestaande uit twaalf jongens en hun coach, tijdens een bezoek aan een grottencomplex vermist. Bijna een week geleden werden ze gevonden, maar daarmee is de kous absoluut niet af. Inmiddels zijn er meerdere pogingen ondernomen om de voetballers te redden. Deze liepen allemaal op niets uit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.