Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 27 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

Nederland brengt piepkleine rode bloedmaan in beeld

Een totale maansverduistering blijft een prachtig natuurfenomeen. Door de zonnestralen die weerkaatsen via de dampkring op de maan krijgt deze een obscure rode gloed. Reden genoeg om vrijdagavond de hemel eens goed in de gaten te gaan houden. Toch was het voor velen even zoeken waar de maan zich aan de hemel bevond.

De bloedmaan is rood van kleur ©Ruben van Vliet

Uitdaging

De maan is vrijdagavond in Nederland erg klein en om een goed beeld te krijgen waren er telescopen of verrekijkers nodig. En om het nog uitdagender te maken, stond hij ook zeer laag aan de hemel zodat het in steden goed zoeken werd. Dit weerhield velen er echter niet van om toch een plaatje van dit bijzondere fenomeen te schieten. Het is immers toch de langste maansverduistering in een eeuw tijd.

De een probeerde het met zijn telefoon, de ander kwam met zwaarder geschut. Toch was het ook voor de gevorderde fotograaf knap lastig om de vuurrode maan goed in beeld te krijgen. Fotograaf Ruben van Vliet uit Leeuwarden stond op een goede positie en kon zo de maan op een fraaie wijze vastleggen boven de stad, zoals is te zien op de foto hierboven.

Een ingezoomde foto van de maan boven Amsterdam ©ANP

De avondhemel

Ook anderen probeerden de bijzondere maan op de gevoelige plaat vast te leggen. Het beperkte zoombereik van mobiele telefoons bleek zelfs voor de ervaren fotograaf van het ANP een grote hindernis. Hij moest zijn foto bijsnijden en bewerken om de rode maan toch prominent in beeld te krijgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.