Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 5 jul 2018
Leestijd: 1 minuut

Minister stuurt bestuurder VMBO nu niet weg

Het Ministerie van Onderwijs is niet van plan om de bestuursvoorzitter van de koepelorganisatie Voortgezet Onderwijs Limburg, waar het Maastrichtse VMBO onder valt, weg te sturen. Er worden pas eventuele stappen ondernomen als het onderzoek van de onderwijsinspectie is afgerond. Dat zei minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) in reactie op een breed gesteunde oproep uit de Kamer.

Wel gaf de minister aan dat zij een andere keuze zou hebben gemaakt dan bestuursvoorzitter André Postema.

Inspectie

Veel Kamerleden waren donderdag keihard in hun oordeel over Postema, die in tegenstelling tot de andere leden van het College van Bestuur niet is opgestapt.

Van Engelshoven stipte aan dat zij inderdaad dwang kan uitoefenen over de positie van een bestuurder, maar pas nadat een onderzoek naar het bestuurlijk handelen is afgerond. Dat onderzoek wordt momenteel gedaan door de inspectie.

Andere afweging

Zonder toezeggingen te doen maakte Van Engelshoven – net als eerder haar onderwijscollega Arie Slob, die donderdag wegens ziekte afwezig was – wel duidelijk wat zij persoonlijk vindt van de situatie. „ Als je bestuurder bent moet je je in de spiegel aan kunnen kijken. Ben ik de goede persoon op de goede plek? Ik geloof dat ik in dit geval een andere afweging had gemaakt.’’

De Raad van Toezicht (RvT) stelde deze week een interim-bestuurder aan, die in de praktijk alle taken van het bestuur heeft overgenomen bij VMBO Maastricht. Michel Rog (CDA) vroeg of het klopte dat het ministerie de RvT hiertoe heeft moeten dwingen. „ Dwingen in formele zin kunnen we niet. Maar we kunnen in meer of mindere mate dingen dringend adviseren”, zei de minister met opgetrokken wenkbrauwen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.