Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 11 jul 2018 / 04:37 uur

Minder collegegeld voor eerstejaars studenten

Nieuwe studenten betalen vanaf komend schooljaar een flink lager bedrag aan collegegeld, heeft de politiek bepaald. Het gaat om een korting van iets meer dan duizend euro, studenten van een lerarenopleiding krijgen zelfs tweeduizend euro korting.

Studenten zijn blij

De korting moet ervoor zorgen dat hoger onderwijs toegankelijker wordt. Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) denkt dat studenten hier blij mee gaan zijn. „Als je gaat studeren is collegegeld zo’n beetje de eerste rekening die je krijgt. Het maakt dan echt uit of daar 2000 euro op staat, of de 1000 die we nu geregeld hebben."

De hogere korting voor studenten van een lerarenopleiding moet ervoor zorgen dat er meer geïnteresseerden voor het vak ‘leraar’ komen. Daarmee hoopt de politiek een deel van het lerarentekort op te lossen.

Kritiek

De Eerste Kamer stemde dinsdag in met het voorstel, de Tweede Kamer deed dat een paar maanden terug al. Vanuit de Raad van State is nog wel kritiek op het plan. Die stelt namelijk dat de maatregel vooral geld kost en terechtkomt bij jongeren die toch wel zouden gaan studeren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Minder collegegeld voor eerstejaars studenten
Sluiten