In het nieuws

'Met lichtpuntjes red je levens'

Lichtpuntjes zijn volgens De Heus erg belangrijk voor mensen met suïcidale gedachtes. / Unsplash

Foto van 'Merel Driessen'

3 JUL 2018

Het aantal zelfdodingen onder jongeren tussen de tien en twintig jaar is het afgelopen jaar dramatisch toegenomen: van 48 in 2016 naar 81 in 2017. Nog nooit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zo’n hoog aantal gemeten onder doodsoorzaken van jongeren. Judith Heus van de Stichting 113 Zelfmoordpreventie schrok van het hoge aantal, maar verbaasd was ze niet: „We maakten ons al langer zorgen over jongeren.”

Nare verhalen verlagen de drempel

Ongeveer de helft van de mensen die naar de crisislijn van 113 belt, is tussen de 15 en 30 jaar, vertelt De Heus. „Veel jongeren lopen met suïcidale gedachtes rond. Uit onderzoeken blijkt dat 10 tot 15 procent van de jongeren aan zelfmoord denkt.” De Heus is klinisch psycholoog en stuurt het hulpverleningsteam aan dat bestaat uit mensen die dagelijks de telefoon van de crisislijn opnemen. Zij horen de verhalen aan van mensen die er over nadenken zelfmoord te plegen.

„We maken ons vooral zorgen om alle aandacht die er is voor series, beelden en berichten over zelfmoord. Denk dan aan de serie 13 Reasons Why, maar ook aan mensen die foto’s posten op het internet waarbij ze laten zien hoe ze zichzelf beschadigen, of mensen die elkaar tips geven voor methodes.” Alle nare verhalen waar geen hoop in zit, kan de drempel tot zelfmoord verlagen. Juist de berichten van hoop helpen. „Met lichtpuntjes red je levens.”

Een open gesprek

De hulpverleners van 113 krijgen mensen aan de lijn die volgens De Heus klem zitten. „Ze hebben bijvoorbeeld iemand verloren, worden gepest of er is een naaktselfie van ze verschenen. Het zijn frustraties die moeilijk te verdragen zijn en waar ze niet de oplossing voor weten.” Tijdens een telefoongesprek gaan de hulpverleners van 113 een open gesprek met ze aan. „We vragen hun wat het maakt dat ze zo klem zitten en of het weleens anders is geweest. We luisteren goed en tonen begrip. Soms zijn het hele fijne gesprekken, maar soms ook heel ingewikkeld. Dan wordt een gesprek afgebroken en weten we niet wat er vervolgens gebeurt met diegene.”

De Heus vindt dat er gepraat moet worden over depressies en zelfmoord. „Het is een groot taboe om het te hebben over psychische problemen. En dat is ook een kenmerk van depressie en suïcide. Mensen willen anderen niet tot last zijn en trekken zich vaak terug.”

‘Geef de ruimte om gevoel te delen’

Ze wil omstanders van mensen met een depressie of suïcidale gedachten dan ook aanraden in gesprek te gaan met hen. „Het is belangrijk om niet te snel genoegen te nemen met ‘Het gaat wel goed’. De beste vraag die je kunt stellen is: denk je weleens aan zelfmoord? En geef er dan geen oordeel aan. Je wilt mensen juist de ruimte geven om hun gevoel te delen.”

Ook tegen de mensen die denken aan zelfmoord wil ze zeggen dat het belangrijk is om het er toch met iemand over te hebben en hulp te zoeken. Dat kan bij ouders, maar ook bij de huisarts of schoolpsycholoog. „Het klopt niet dat je alleen bent, er is altijd iemand die je wilt helpen. Ook wij van 113 luisteren en denken met je mee, 24 uur per dag. Probeer deze donkere periode door te komen. Daarna wordt het namelijk weer licht.”

Denk jij aan zelfmoord? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl.


Omstreden Duthler (VVD) uit Eerste Kamer gezet

Anne-Wil Duthler/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

5 MIN

De VVD heeft senator Anne-Wil Duthler uit de fractie in de Eerste Kamer gezet. Dat laat de partij weten. Aanleiding is de uitspraak in de rechtszaak die Duthler had aangespannen tegen het tijdschrift Quote. De rechter besloot dat het blad niet hoeft te rectificeren.

Quote had bericht over belangenverstrengeling en dat was Duthler in het verkeerde keelgat geschoten. Ze raakte in opspraak omdat ze haar politieke positie zou gebruiken voor zakelijke belangen. Hierover publiceerde Quote herhaaldelijk, maar volgens de senator waren de journalisten met de publicatie van een artikel op 15 maart een grens over gegaan. De rechter veegde haar klacht van tafel.


Resten vermiste vrouw gevonden in eigen tuin

De politie onderzocht dinsdag de hele dag het huis in Soest. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

30 MIN

In een huis aan de Lange Brinkweg in Soest heeft de politie afgelopen dinsdag een lichaam gevonden. Ze zochten daar bijna de hele dag, in verband met de vermissing van Miranda Zitman, een 52-jarige vrouw uit het stadje. Vrijdag blijkt dat de stoffelijke resten inderdaad van de vrouw zijn.

Miranda Zitman werd op 21 januari als vermist gemeld bij de politie. De 56-jarige partner van de vrouw meldde zich dinsdag bij de politie. Nadat hij een verklaring had afgelegd, begon de politie een onderzoek en vond de resten in de tuin. De man wordt verdacht van moord of doodslag en het wegmaken van haar lichaam.

Niet compleet


Hoe maak je de mooiste foto’s op Koningsdag?
Likeability of3

Hoe maak je de mooiste foto’s op Koningsdag?

Een oranje mensenmassa is tegenwoordig heel goed en haarscherp in beeld te brengen.

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Iedereen kan tegenwoordig een goede camera op zak hebben tijdens Koningsdag. Maar ben je dan ook een topfotograaf? Het kán!

Drankje in de ene hand, maar vooral een smartphone in de andere. Dat is het beeld van Koningsdag 2019. Want zeg nou zelf: mooie (oranje) momenten vastleggen willen (en doen) we toch bijna allemaal?

Willem-Alexander en Máxima


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Vrijgelaten man terug de cel in na hulp ontsnapping

Gevangenis De Schie. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

55 MIN

Hij mocht eind december vorig jaar na een straf van 2,5 jaar de gevangenis verlaten: Abdoullah T. Dat deed hij echter niet helemaal zoals het hoorde. Hij nam, zoals gewoonlijk bij vertrekkende gedetineerden, een vuilniszak vol spullen mee. Althans, dat dachten de bewakers. In werkelijkheid hielp hij een andere gevangene ontsnappen in de blauwe zak.

Voor die hulpactie moet de 27-jarige Gouwenaar terug de bak in. Vrijdag werd hij veroordeeld tot drie maanden celstraf. De officier van justitie noemde het een brutale en kwalijke zaak en had een half jaar cel geëist. De rechtbank besloot meteen uitspraak te doen. De advocaat van de verdachte vindt de straf veel te hoog en gaat in hoger beroep, ook gezien de omstandigheden van haar cliënt.

Hoe ging het?


Scoor voordelige tickets voor het Holland Festival

Scoor voordelige tickets voor het Holland Festival

Crash Park. / Martin Argyroglo

Foto van 'Erik Jonk'

24 APR 2019

Van een symfonieorkest van synthesizers en luidsprekers door Colin Benders tot springen bij De Jeugd van Tegenwoordig. En van een onderzoek naar het leven op een onbewoond eiland in Crash Park – La Vie d’une Ile tot de theatertour van Ruben Hein. Deze week allemaal mét CJP-voordeel. Scoor je tickets snel, want de acties gelden tot 1 mei. Nog geen CJP? Bestel ‘m direct onderaan deze pagina.

Holland Festival: tot € 48,- korting

Al meer dan 60 jaar hét internationale podiumkunstenfestival van Nederland, met een enorm aanbod theater, film, muziek, dans, opera en beeldende kunst door een mix van grote namen en vers talent. CJP helpt je op weg met een selectie van de tofste voorstellingen.


Digitaks: worden Spotify en Netflix straks duurder?

Foto van 'Ingelise de Vries'

1 UUR

Als het aan de PvdA ligt, gaan techgiganten als Amazon, Netflix, Spotify, Uber en Google straks belasting betalen over de winst die ze in Nederland genereren. In de Europese Unie werd er al eerder gesproken over een dergelijk voorstel, dat het niet haalde in Brussel. Nu wil de partij zelf aan de slag met een ‘digitaks’. Vijf vragen en antwoorden.

Wat was het voorstel?

Vorig jaar introduceerde de EU een voorstel om belasting te heffen op de winst van grote techbedrijven. Deze veelal Amerikaanse bedrijven genereren omzet in Europa, waar in Europa geen belasting over wordt betaald. Heel zwart-wit gezien gaat de 9,99 euro die je aan Spotify of Netflix betaalt dus rechtstreeks naar Amerika - of het land waar ze gevestigd zijn.


Opnieuw handgranaat voor Rotterdamse nachtclub

Handgranaat gevonden. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

In de nacht van donderdag op vrijdag is opnieuw een handgranaat neergelegd voor Club BLU in Rotterdam. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft het explosief onschadelijk gemaakt. De recherche onderzoekt de zaak.

De uitgaansgelegenheid in Rotterdam-Oost was eerder doelwit van een reeks incidenten. Zo lag er al eens een handgranaat en werd de deur beschoten met een automatisch wapen.

Niet bedreigd


Tips voor een natte Koningsdag

Bezoekers op de Utrechtse vrijmarkt, Koningsdag 2016. / ANP

Foto van 'Metro'

2 UUR

Koningsdag wordt koud en nat. Het Rode Kruis komt daarom met tips voor Oranje feestvierders om de natte Koningsdag door te komen. Want ben je eenmaal natgeregend, dan bestaat er een grotere kans op onderkoeling.

Droog shirt

Zeker in combinatie met alcoholgebruik vormt dit een risico. „Van het drinken van alcohol koelt je lichaam juist sneller af, al denk je dat je het warmer krijgt. Pas dus op met te veel alcoholconsumpties”, laat Eline Nijhof, hoofd EHBO van het Rode Kruis, weten.


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

19 APR 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Deze bekende Nederlanders kregen een lintje

Presentator Humberto Tan tijdens de uitreiking van zijn koninklijke onderscheiding. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Op de laatste werkdag voor Koningsdag worden traditiegetrouw in heel Nederland mensen verrast met een koninklijke onderscheiding. Iedereen die iets bijzonders heeft gedaan voor de maatschappij kan dan een lintje krijgen. Dit jaar ontvangen naar verwachting zo’n 3000 mensen een lintje, en daar zitten ook enkele bekende Nederlanders tussen.

Via Skype

Zo krijgt onder meer voetbalscheidsrechter Björn Kuipers een koninklijke onderscheiding. Kuipers floot de finale van de Champions League in 2014 en de finales van de Europa League in 2013 en 2018. Daarnaast leidde hij wedstrijden op EK’s en WK’s. Verder is hij als vrijwilliger actief voor diverse sportinitiatieven.


Frisse Koningsdag en -nacht verwacht

Koningsdag 2010. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:59

Wie tijdens Koningsdag een vrijmarkt of festival wil bezoeken heeft warme kleding en een paraplu nodig. Weeronline verwacht maximumtemperaturen rond de 13 graden en een stevige zuidwestenwind.

Er trekken regelmatig buien over het land en de zon schijnt maar af en toe. Ook de Koningsnacht is fris, maar het blijft wel overwegend droog. Verschillende vrijmarkten en festiviteiten starten vrijdagavond al.

Veel wind


Maanden voorpret bij uitstippelen Koningsdagroute

Langs de route. Beeld: ANP

Foto van 'Ingelise de Vries'

VANDAAG, 09:29

Morgen maakt de Koning met zijn gezin een twee uur durende wandeling door Amersfoort, ter ere van zijn 52e verjaardag. De route en activiteiten onderweg zijn zorgvuldig uitgekozen door de gemeente. Geen gemakkelijke taak, vertelt Manolito Buth van de Gemeente Amersfoort. „Je wil een veelzijdig beeld van de stad en haar inwoners laten zien.”

„Bij het uitstippelen van de route weet je dat je twee uur krijgt.” Van elf tot één wandelt de Koninklijke familie door de stad in het midden van het land. Het is geen wandeling van twee uur. „Als je de route zoals we ‘m nu hebben uitgestippeld zou lopen, ben je maar een kwartiertje onderweg. We stoppen constant omdat overal langs de route wel iets gebeurt. Die twee uur hebben we dus echt wel nodig.”

Rekening houden met veel dingen


Sigaret na 2020 in 'saaie' verpakking

Pakjes sigaretten in een schap. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:29

Vanaf 1 januari 2020 zal de sigaret alleen nog in 'saaie' verpakking worden verkocht. dat meldt de NOS op zijn website naar aanleiding van voorstellen die staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid op internet heeft gepubliceerd.

Deze maatregel is een van de manieren waarop Blokhuis hoopt het roken minder aantrekkelijk te maken. Op de pakjes mag naast de gebruikelijke waarschuwende teksten en foto's alleen nog de naam van de fabrikant staan en informatie over de soort sigaret.

Stuk duurder


Kabinet in actie tegen designerdrugs

Verschillende xtc-pillen. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:04

Designerdrugs moeten verboden worden. Zo pleit staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid). Hij is met minister Ferd Grapperhaus (Justitie) bezig aan een wetsvoorstel om dat mogelijk te maken. Designerdrugs zijn drugs die in een laboratorium in elkaar worden geknutseld.

Snelle markt

Blokhuis wil dat het mogelijk wordt niet alleen bepaalde drugs te verbieden, maar ook hele groepen van stoffen die als grondstof daarvoor worden gebruikt. Daarmee kan in één keer een hele groep designerdrugs worden verboden, ongeacht de samenstelling.


Christelijke koepel wil verbod 'homogenezing'

Christelijke koepel wil verbod 'homogenezing'. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:34

Als het aan de LPK, de landelijke koepelorganisatie van de christelijke LHBT-beweging, ligt gaat de regering paal en perk stellen aan de praktijk waarbij actief geprobeerd wordt de geaardheid van kerkgangers te veranderen. Dat meldt het AD.

Deze week pleitte ook de landelijke homokoepel COC voor een verbod en eerder dit jaar kwamen de Tweede Kamerfractie van D66 en jeugdartsenvereniging AJN met een vergelijkbare oproep.

Psychische druk


Huisarts gaat doorverwijzen naar drogist

Een huisarts aan het werk. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:04

Wie langs de huisarts gaat met een huis-tuin-en-keukenkwaal zoals buikpijn, verkoudheid of schaafwonden, kan vanaf nu worden doorverwezen naar een drogisterij in plaats van de apotheek.

„Via de drogist en zelfmedicatie kunnen mensen een kleine kwaal zelf oplossen”, aldus directeur Marten Hummel van het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) in Trouw. Drogisterijen en huisartsen spreken af om dezelfde adviezen te geven en hanteren daarbij schema's die aangeven wat te doen bij welke klachten of symptomen, zogenoemde advieskaarten.

Goede en verantwoorde zorg


Zo vind je morgen de parels op de rommelmarkt

Zo vind je morgen de parels op de rommelmarkt

Ga in ieder geval zonder verwachtingen naar een vrijmarkt, tipt kenner Danny Post. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

VANDAAG, 07:00

Haar hele berging ligt stampvol met sportspullen, kleding en tapijt. Allemaal bestemd voor de verkoop op de rommelmarkt morgen. Al weken kijkt student Judith Weening naar Koningsdag uit. „Na morgen ben ik hopelijk af van die oude troep”, lacht ze.

Struinen over de rommelmarkt, het hóórt bij Koningsdag. Terwijl we stiekem wel weten dat er grotendeels ‘meuk’ ligt. Maar tegelijkertijd liggen er ook altijd verborgen parels, zegt Danny Post. Hij schrijft over zijn vintagevondsten op Go with the vlo. „Je moet er oog voor hebben en ook geduld, maar schatten zijn er áltijd.”

Verkleinwoorden


PSV wint ruim in Tilburg maar verliest Lozano

Lozano haalde het einde van de wedstrijd niet ©VI Photos

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

PSV deed donderdagavond goede zaken bij Willem II om in de race voor de titel van de Erevisie te blijven. Toch zal er met gemengde gevoelens teruggekeken worden naar de wedstrijd. Vlak voor tijd viel sterspeler Hirving Lozano uit na een felle charge. De Mexicaan is met een brancard van het veld verwijderd en heeft vermoedelijk een knieblessure opgelopen.

Coach Mark van Bommel laat weten dat er op dit moment nog niets bekend is over de ernst van de kwetsuur. „Ik kan alleen maar hopen dat het meevalt," zo laat hij optekenen. Vermoedelijk zal er vrijdag meer duidelijk worden over de status van Chuckie's knie.


Calamiteitenfonds gaat toeristen Sri Lanka weghalen

Een soldaat in de straten van hoofdstad Colombo ©ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Vanwege de onveilige en onvoorspelbare situatie in Sri Lanka, gaan touroperators vrijdag alle Nederlandse reizigers in dat land terug naar huis brengen.

Dit besluit komt in navolging van het aangescherpte reisadvies dat het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdagavond uitgaf. De operatie wordt geleid door het Calamiteitenfonds, het zou gaan om een groep van 300 tot 400 Nederlanders die hun koffers moeten inpakken.

Reisbureau's