De vrouw heeft vijf jaar lang haar slag kunnen slaan ©Politie
metronieuws
Een Rotterdamse van 48 is op 13 juni aangehouden op verdenking van grootschalige diefstal. De vrouw was in het dagelijkse leven werkzaam als manager van een verzorgingstehuis.
Ze wordt ervan verdacht al vijf jaar lang waardevolle spullen zoals sieraden, juwelen, portemonnees en geld te hebben gestolen van de hoogbejaarde bewoners van de instelling.De gemiddelde leeftijd van de slachtoffers is rond de 90. Sommigen van hen zijn niet meer in leven. Dit meldt de Politie Rotterdam in een persbericht.
Een ontvreemd Rolex-horloge en een aansteker ©Politie
De politie kwam op het spoor van de manager toen zij een melding kregen van diefstal uit een verzorgingstehuis. Het onderzoek, dat in februari werd gestart, leidde vorige maand tot een aanhouding. De verdachte bleek degene te zijn die de kwetsbare senioren juist een veilig onderkomen moest bieden.
Toen rechercheurs de woning van de dievegge doorzochten, kwamen ze ondermeer een sieradenkistje tegen. Het kistje werd herkend door een 100-jarige vrouw die woonde in de zorginstelling.
De agenten troffen tevens een portefeuille aan, na onderzoek bleek dat deze een aantal jaar geleden uit een verzorgingstehuis in Tilburg was verdwenen. Ook hier was de verdachte werkzaam.
Een greep uit de sierraden die in de woning werden aangetroffen ©Politie
Bij de huiszoeking zijn nog meer waardevolle spullen gevonden. Van een groot deel kon de herkomst niet achterhaald worden. De vrouw is werkzaam geweest in Rotterdam, Zwijndrecht en Tilburg.
Op een speciale website toont de politie de in sieraden die in de woning van de zorgmanager zijn aangetroffen. Het gaat onder andere om horloges, hangers, oorbellen, edelstenen en ringen. Zij hopen dat slachtoffers of nabestaanden hun verdwenen kostbaarheden herkennen, zodat ze kunnen worden teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar.
De verdachte is maandag 18 juni voorgeleid aan de rechter commissaris en zit op dit moment vast.
/ Colourbox
Metro
Het zat er al een tijdje aan te komen, maar de Engelse expert Frank King luidt dan nu toch de noodklok: hij is namelijk bang dat de zonnewijzer uit gaat sterven. Het is moeilijk op jonge mensen geïnteresseerd te krijgen voor de zonnewijzer, vertelt hij aan de BBC.
Hij noemt zichzelf tijd-liefhebber. de 76-jarige Cambridge geleerde. Hijzelf is het wiskundig brein achter een aantal van 's lands mooiste uurwerken. Maar het aantal mensen dat nog begrijpt hoe die uurwerken precies werken is schaars.
Vanillevla of vanillearomavla? ©Wikimedia commons
Metro
De Reclame Code Commissie heeft zuivelbedrijf FrieslandCampina op de vingers getikt, omdat hun product Optimel Vanillevla 'misleidend' zou zijn. De vla van het Nederlandse zuivelbedrijf zou vanwege de verpakking en de benaming de indruk wekken dat het product daadwerkelijk vanille zou bevatten.
Omdat dit niet het geval is, overtreedt FrieslandCampina de wet, zo meent de Reclame Code Commissie. Of het ook gevolgen gaat hebben moet nog blijken, uitspraken van deze commissie hebben geen bindend karakter.
ANP
Naomi Defoer
De 29-jarige man die vorig jaar per ongeluk het zesjarige meisje Fleur van Amerongen doodreed in Kampen met een grasmaaier, wordt vervolgd.
De machine kwam niet direct tot stilstand, toen de bestuurde remde toen hij een kind zag vallen. Het meisje kwam vervolgens onder de wielen van de machine terecht en overleed enkele dagen later aan de verwondingen.
Deze 'leave' is alvast een feit/ANP
Metro en ANP
Zeven leden van de Britse Labourpartij splitsen zich af van de parlementsfractie in het Lagerhuis. Ze zijn ontevreden over de koers van de grootste Britse oppositiepartij, die wordt geleid door Jeremy Corbyn.
De Labourleden, die zichzelf de Independence Group noemen, maakten maandagochtend hun besluit bekend tijdens een persconferentie. Politica Luciana Berger zei „beschaamd" te zijn over wat ze omschreef als „institutioneel antisemitisme'' binnen de partij, die herhaaldelijk is opgeschrikt door antisemitische incidenten. Partijleider Corbyn heeft steeds ontkend een antisemiet te zijn.
Injectienaald/ANP
Metro en ANP
Betere orgasmes, een dikke bos haar en een jongere huid. Dat zou de bedoeling zijn van zogeheten 'verjongingsinjecties' waarbij eigen bloedplasma wordt gebruikt. De bijwerkingen? Die zijn niet goed bekend. Daarom moeten er „gedegen onderbouwde richtlijnen" voor de PRP-behandelingen (Platelet Rich Plasma), zo vindt De Gezondheidsraad.
In de richtlijnen moet precies komen te staan hoe de behandeling in zijn werk gaat, welke volgorde er aangehouden moet worden en wat de juiste zorg hierbij is. Bij de zogeheten PRP-behandeling wordt het bloed van de patiënt in een machine gestopt, die vervolgens de bloedplaatjesrijke plasma (PRP) eruit haalt. Door deze substantie vervolgens in de huid te injecteren, worden nieuwe stamcellen aan het werk gezet en dat zou kunnen leiden tot haargroei.
ANP
Naomi Defoer
Voor de vierde keer op rij hebben zich meer verpleegkundigen ingeschreven dan voorgaande jaren, zo blijkt uit het BIG-register, waar alle individuele beroepen uit de gezondheidszorg in opgenomen worden.
Voor toekomstige moeders ook een feestje, want er kwamen ook een aantal verloskundigen bij. Het aantal fysiotherapeuten nam daarentegen af. Mogelijk zou dit liggen aan de beperkingen die zorgverzekeraars de fysiotherapeuten opleggen. „De zorgverzekeraars bepalen hoeveel behandelingen je mag leveren en voor wie. Alles wordt langs dezelfde meetlat gelegd”, zei fysiotherapeut Andres Landman een halfjaar terug tegen EenVandaag. In de praktijk gaat het er anders aan toe volgens Landman. „Wat bij de ene patiënt prima werkt binnen tien behandelingen, duurt bij de ander net iets langer. Fysiotherapeuten worden daarnaast doodgegooid met vragenlijsten en uit pure noodzaak vul je die in je vrije tijd in, zonder dat de patiënt erbij is. Veel collega’s gooien de handdoek in de ring en ook ik twijfel."
Elektriciteitsmast/ANP
Kasper Hermans
In België is de pas achttienjarige musicalster Arne Decock overleden. Dit gebeurde in de nacht van zaterdag op zondag nadat hij onder toeziend oog van een vriendin in een elektriciteitsmast naast een spoorweg klom.
De jongen raakte daarbij de bovenleiding, waarop een spanning van 3.000 volt staat. Hij viel uit de paal naar beneden, maar was vermoedelijk al voordat hij de grond raakte overleden aan de schok, dat meldt Het Laatste Nieuws.
Nagels/Colourbox
Naomi Defoer
Maastrichtse wetenschappers gaan onderzoeken hoe ze aan het haar, de nagels of urine kunnen zien of en hoeveel iemand drinkt. Dat moet leiden tot betere behandelingen voor leverpatiënten en mensen met drankproblemen.
Nu wordt alcohol gemeten via de adem (blazen) en het bloed. Het grote probleem hiervan is dat alcohol via deze weg maar enkele uren zichtbaar is. Daarom gaan onderzoekers zich nu richten op het haar, de vingernagels en urine. Alle drie zouden sporen van de stof ethyglucuronide (EtG), die alcohol afbreekt, moeten bevatten waaraan je kan zien of iemand de dagen of maanden ervoor alcohol heeft gedronken.
Metro
Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.
Zo moet het er dinsdagavond uitzien / ANP
Metro
We zijn nauwelijks bekomen van de superbloedmaan, of de volgende supermaan staat alweer op het programma. Heb je je telescoop alvast bij de hand?
Dinsdagavond is de volle maan veel groter dan normaal en schijnt het maanlicht feller dan bij een gebruikelijke volle maan. Volgens Weeronline komt dat doordat het hemellichaam dichter bij de aarde staat dan een gemiddelde volle maan. Gemiddeld is de afstand tussen de maan en de aarde 384.000 kilometer, bij een supermaan is dat 'slechts' 357.000 kilometer.
ANP
Naomi Defoer
De organisatie voor Voortgezet Onderwijs (VO-raad) is bang dat middelbare scholen in de krimpregio's binnenkort verleden tijd zijn. Ze wil daarom dat de overheid meer geld gaat investeren in de middelbare scholen daar, zo zegt voorzitter van de raad Paul Rosenmöller in het Algemeen Dagblad.
Vanwege een tekort aan leerlingen dreigt er sluiting voor scholen in Friesland, Groningen, Overijssel, Gelderland, Zeeland en Limburg. Dit zou betekenen dat kinderen in de toekomst niet meer op hun fietsje naar school kunnen, omdat ze te ver naar school moeten reizen. Minister van Onderwijs Arie Slob trok vorig jaar al aan de bel en riep de scholen op om meer met elkaar te gaan samenwerken.
Kinderopvang/Colourbox
Kasper Hermans
Niet voor het eerst heeft de Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer hard uitgehaald naar de Belastingdienst. Het gaat hierbij om de kinderopvangtoeslag, die in 2014 geschrapt werd voor 200 gezinnen.
Trouw heeft een brief in handen van Kalverboer aan de Belastingdienst, waarin de organisatie onder andere wordt verweten geen rekening te hebben gehouden met de belangen van de kinderen bij het afschaffen van de toeslag. Dit is in strijd met het Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK).
De Luizenmoeder/ANP
Naomi Defoer
De Luizenmoeder heeft opnieuw een kijkcijferrecord verbroken. Maar liefst 4.176.000 kijkers zaten zondagavond aan de buis gekluisterd tijdens de tweede aflevering van het nieuwe, tweede, seizoen. Blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek.
Vorige week keken bijna vier miljoen fans hoe Anton, de sullige directeur van basisschool De Klimop, investeerde in de veiligheid en juf Helma schaamteloos een sigaret uit het raam rookte. Dit aantal liep zelfs op tot 5,1 miljoen kijkers, nadat de 'late' kijkers erbij opgeteld werden. Vorig jaar was het record van het programma nog 4,7 miljoen.
Getty Images
Naomi Defoer
De Nederlandse overheid moet beter haar best gaan doen om misstanden bij sektes te voorkomen en te bestrijden.
„We raken de grip kwijt", zei Fokko Oldenhuis, hoogleraar recht en religie aan de Rijksuniversiteit Groningen, in De Telegraaf. Volgens deskundigen is Nederland een populair land voor sektes, vooral vanwege de tolerantie, de vrijheid om je eigen mening uit te mogen spreken en te geloven in wat je wilt, maar ook vanwege het ontbreken van wetten om misbruik daadwerkelijk aan te kunnen pakken.
Van alles wordt gevuld op de Huishoudbeurs. Monden, zakken, trolleys, containers... / ANP Freek van den Bergh
Iris Hermans
Hoe bedoel je, de Huishoudbeurs saai en alleen voor kort en pittig? Deze editie is heter dan ooit en voor elk wat wils, en wilds...
Buiten staan tientallen lege touringcars uit alle uithoeken. Betuwe Express naast Lanting (uit Klazienaveen), Koninklijke Beuk naast De Kocktours, wat met het thema van dit jaar, Liefde & Lust in het achterhoofd, ongetwijfeld tot enig gegiechel bij de passagiers heeft geleid.
Schiphol/Colourbox
Kasper Hermans
Schiphol moet de mogelijkheid hebben om in de toekomst verder uit te breiden. Dat vindt de huidige minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD). Dit ondanks protesten van omwonenden en milieuorganisaties.
Voor dit en volgend jaar ligt er een plafond van in totaal 500.000 landingen en vertrekken. Volgens Van Nieuwenhuizen hoeft het daar niet bij te blijven, dat geeft ze aan in gesprek met De Volkskrant. „Ik denk dat je niet kunt zeggen: dit was het voor eeuwig, die 500.000 vluchten."
/ Colourbox
Metro
Tja, je bent jezelf niet als je trek hebt hè. En als je eenmaal honger hebt, dan wil je ook gewoon je eten hebben. Dat dachten de mensen ook die vorige week in de drive-through van een Amerikaans restaurant stonden. Het restaurant was aan het affikken, maar hé ze hadden betaald dus nu wilden ze ook gewoon hun eten krijgen!
De man bakte meer dan honderd kilo brood per dag / Colourbox
Metro en ANP
Honderd kilo aan brood bakte hij per dag, om de vele migranten op zijn eiland te voeden. Dionysis Arvanitakis stond bekend als de bakker van Kos, die tijdens de vluchtelingencrisis op grote schaal brood uitdeelde aan de migranten op het eiland.
Op 77-jarige leeftijd overleed de lokale beroemdheid. In de periode 2015-2016 kwamen er bijna 1 miljoen mensen op de vijf Griekse eilanden aan, Kos was er daar een van. Arvanitakis deed zijn best om ze allemaal eten te geven, waar hij in 2016 voor gelauwerd werd door het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) van de EU.
/ Colourbox
Metro
Als je je school niet afmaakt en geen werk hebt, zou je het idee hebben dat je straatarm zou zijn. Toch komt de Amerikaanse Jovan Hill (25) uit Californië niets te kort. Sterker nog: het gaat nog beter met hem dan toen hij nog wel een baan had. Sinds hij begonnen is met online bedelen stroomt het geld binnen.