In het nieuws

Likeability of 5

Leven na Dream School: Rodney en Mitchel gaan ervoor

Rodney en Mitchel: 'Het is makkelijker om met elkaar om te gaan'. Foto: ANP

Foto van 'Kyrie Stuij'

4 JUL 2018

Erkennen dat je vastloopt. Kritisch naar jezelf kijken. Hulp accepteren. En dat op tv. Veertien jongeren deden mee aan het tweede seizoen van Dream School waarin kickbokser Lucia Rijker en rector Eric van ’t Zelfde schoolverlaters het rechte pad op helpen.

Ook de 23-jarige tweeling Rodney en Mitchel van Vloten, die met hun worsteling over de dood van hun moeder kijkers tot tranen roerden. In het seizoen zagen we ze veranderen. Vaak zij aan zij. Soms lijnrecht tegenover elkaar. „Ik gun het niemand om tweeling te zijn. Maar ik weet wel dat we altijd voor elkaar zullen opkomen. Hoe erg we ook in de shit zitten.”

Hollywood

Het interview heeft plaats in Alkmaar. Het is een zonnige dag. Mitchel en Rodney lopen door de binnenstad van hun woonplaats. Voortdurend komen ze bekenden tegen. Vrienden, ondernemers, wijkagenten. Er wordt gebokst, gegroet, gelachen. Nee, Alkmaar zullen ze niet snel verruilen. Misschien voor een villa in Hollywood. Maar voor nu is dit thuis.

Het ons-kent-ons-gevoel in de stad is na de deelname aan de tv-serie van de NTR alleen maar toegenomen. „Soms zit je in de trein en vraagt iemand of jij die jongen uit Dream School bent”, vertelt Mitchel. Of die keer dat Rodney rustig een broodje at in de Bakker Bart en opeens een hand op zijn arm voelde; een vrouw wilde weten hoe het met hem ging.

Vaste baan

Een vraag waar ze tegenwoordig positief op kunnen antwoorden. Mitchel heeft een eigen huis en een vaste baan als elektromonteur. Rodney werkt fulltime in een snackbar en onderzoekt opleidingsmogelijkheden aan de Herman Brood Academie. Wekelijks maken ze samen een vlog vol challenges, pranks en straatvragen.

Ze voelen zich rustig. Mitchel: „Ik focus me meer op het nu. Mijn hoofd zit niet meer zo vol.” Rodney herkent dat. „Als Mitchel me eerder iets flikte kon ik jaren boos blijven. Nu laat ik het langs me heen gaan.” Mitchel: „Het is makkelijker om met hem om te gaan.” Rodney: „Hey, het is makkelijker om met jóu om te gaan.” Een grijns.

Het is iets langer dan een jaar geleden dat Rodney en Mitchel beseften dat er iets moest veranderen. Met een uitkering en geen toekomstplannen was het leven donker. En eigenlijk was het dat al jaren. Toen hun moeder op hun twaalfde overleed aan de gevolgen van kanker liepen zij elk op hun eigen manier vast. Waar Rodney in zichzelf keerde en passief werd, uitte Mitchel zich agressief en opgefokt. Met kerst liep een ruzie tussen de broers zo uit de hand dat Mitchel zijn tweelingbroer in elkaar sloeg en werd opgepakt door de politie.

Irritatie

Tijd voor verandering. Rodney en Mitchel melden zich aan voor Dream School en begeven zich drie weken fulltime tussen jongeren die allemaal worstelen met zichzelf. Het gedrag dat de groep tijdens de lessen vertoont is vaak tenenkrommend: In slaap vallen, ruzie maken, een grote bek geven. Hoe het is om de beelden terug te zien? „Die uitval had ik achteraf niet gewild”, zegt Rodney, doelend op een aflevering waarin hij alle opgebouwde irritatie over de groep eruit gooit in een les van Lucia. „Maar het is niet zo dat ik er spijt van heb. Op dat moment vond ik het terecht.”

Maar het terugkijken van de beelden geeft ook inzichten, stelt Rodney. „Tijdens de opnames zit je er middenin, dan krijg je niet alles mee. Als alles gemonteerd is zie je een duidelijk verhaal. Je ziet hoe iedereen dealt met z’n eigen breekpunt. Dat is mooi.”

Voor Rodney en Mitchel had vooral het gesprek dat ze met elkaar aangingen over de dood van hun moeder veel impact. Door de tegenovergestelde manieren om het verlies te verwerken raakten de broers van elkaar verwijderd. In de laatste aflevering van Dream School vraagt Mitchel een gesprek aan met zwemmer Maarten van der Weijden, die als docent eerder in het seizoen zijn ervaring met kanker deelde. Op een bankje in de buitenlucht praten ze met z’n drieën over het verlies van hun moeder. Mitchel huilt dan voor het eerst in zeven jaar om wat er gebeurd is.

Bewijzen

„Praten helpt”, antwoordt Rodney op de vraag welk advies hij nu aan jongeren wil geven die niet goed in hun vel zitten. „Hoe vervelend het ook is, het helpt. Het hoeft niet eens met een psycholoog. Een goede vriend of vriendin is soms al genoeg.” „En stoppen met jezelf bewijzen”, vult Mitchel aan. „Je bewijst jezelf al op het moment dat je jezelf bent.”

En nu? Grote dromen. Rodney wil graag professioneel dj worden. Mitchel mag binnenkort aanschuiven bij een college van hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder, een van de docenten op Dream School die Mitchel wist te inspireren. Maar ook willen ze geld verdienen met hun eigen YouTube-kanaal ’Rodney & Mitchel’. „Dat zou vet zijn. Dat we gedropt worden in een land en dat we met maximaal vijf euro op zak thuis moeten komen”, fantaseert Mitchel. Rodney: „En als we genoeg geld hebben kopen we een huis in Spanje voor onze vader. Die heeft het als alleenstaande vader ook niet altijd makkelijk gehad.”


like
user_f1574b3f7b7ee83c6011e3ace8d823527d56c9fa_avatar

Views

4k+

In 536 veranderde de aarde in een mistige koude hel

Vulkanische mist rond Sint Helens in 2004 ©GettyImages

Foto van 'Jelmer Visser'

5 MIN

Heb je je wel eens afgevraagd wat voor de mensheid het 'ergste' jaar was? De periode 1940 t/m 1945 lijkt een vrij logisch antwoord, of wellicht 1918 toen de Eerste Wereldoorlog zijn bloederige climax kende met daar direct opvolgend de Spaanse Griep-epidemie waarbij tussen de 50 en 100 miljoen doden vielen.

Toch zijn dit volgens de Middeleeuwse historicus en archeoloog Micheal McCormick niet de ergste jaren. Het zal dus ergens in de Middeleeuwen zijn, wellicht 1349 toen de Pestepidemie de helft van Europese bevolking uitroeide? Nee ook niet. Hij stelt dat het jaar 536 nog een stuk erger was, volgens McCormick veranderde de aarde toen anderhalf jaar lang in een koude duistere mistige hel. Zo vertelt hij aan Science Magazine.


Views

7

May heeft een nieuwe minister Brexitzaken benoemd

Theresay May/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

6 MIN

Nadat de voorbije dagen tal van ministers het kabinet van Theresa May hebben verlaten, is er nu eindelijk versterking. May heeft vrijdag een nieuwe minister van Brexitzaken benoemd.

Volksgezondheid

Het gaat om Stephen Barclay, voorheen onderminister van Volksgezondheid en partijgenoot van May. Volgens de Britse media staat dat de 46-jarige politicus bekend als zeer loyaal.


Views

4

De ROG Phone: daarmee kun je zélfs… bellen

Camera videoDe ROG Phone: daarmee kun je zélfs… bellen

Langverwacht onder de mobil gamers: de ROG Phone.

In samenwerking met ASUS

GISTEREN

Gamen op het mobieltje neemt zo’n grote vlucht, dat sterke smartphones meer dan nodig zijn. Nu is daar de ROG Phone op de markt, waarvan een test vanmiddag live op Metro's Facebook te zien is (zie onderaan).

In Azië weten ze al helemaal niet anders meer: als er een online game wordt gespeeld, gebeurt dat vooral op de smartphone. Maar ook in Nederland weten we het inmiddels: die persoon in de trein die, na het lezen van z’n dagelijkse Metro uiteraard, met z’n duimen vingervlug z’n mobieltje bedient, speelt een game. Onderzoeken lieten onlangs zien dat mobiel gamen op nummer drie staat als het om online activiteiten gaat. Video’s kijken en zoeken naar informatie over muziek, entertainment en vrije tijd, doen we nog net iets meer. Maar: mobiel gamen is hot.

De ROG Phone: daarmee kun je zélfs… bellen

Views

1k+

Witte Huis en Trump verliezen rechtszaak van CNN

Jim Acosta/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

1 UUR

CNN-verslaggever Jim Acosta mag in de toekomst gewoon weer de persmomenten van het Witte Huis bijwonen. Met die beslissing heeft een Amerikaanse recht de actie van het Witte Huis teruggedraaid.

Vorige week werd de perspas voor het Witte Huis van Acosta afgenomen nadat hij op 'ongeoorloofde wijze' had gereageerd toen de stagiaire van het Witte Huis hem de microfoon had willen afpakken. Later veranderde de verklaring. Zo zou hij andere journalisten hinderen in hun werk door eindeloos het woord te voeren.

Persvrijheid


Views

89

Chauffeur krijgt energie van betekenisvol werk

Camera videoChauffeur krijgt energie van betekenisvol werk

Jeroen: Ik kom met energie thuis en ben trots op het mooie en belangrijke werk dat ik heb gedaan.

In samenwerking met Olympia Nederland

12 NOV 2018

Jeroen (38) is vrachtwagenchauffeur via Olympia en gaat genietend over de wegen. Waarom is zijn energie toegenomen, waar is hij trots op en hoe betekenisvol is zijn werk?

„Tien jaar lang was ik steigerbouwer. Er was veel vraag naar vrachtwagenchauffeurs en ik kom uit een familie in de transport, dus ik dacht: waarom niet? Nu rijd ik voor een groot bouwbedrijf.”

Chauffeur krijgt energie van betekenisvol werk

Views

2k+

Rutte roept ouders op: Ga gewoon naar Sint-intocht

Mark Rutte/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

2 UUR

Ouders moeten vooral gewoon met hun kinderen naar de intocht van Sinterklaas in Zaanstad gaan. Dat is de boodschap die Mark Rutte heeft meegegeven tijdens zijn wekelijkse persconferentie. ,,Over één ding is de hele samenleving het eens: dat we kinderen allemaal de magie van het sinterklaasfeest gunnen", zo stelde de premier.

Rutte geeft aan begrip te hebben voor de emoties die het losmaakt. ,,Maar het is zaak die discussie kalm, waardig en respectvol te voeren en je op passende momenten in te houden." Hij stelt voor om de discussie te voeren ,,in de 49 weken dat Sinterklaas niet in het land is."

Grapperhaus


Views

200+

Toilet in de trein: luxe of mensenrecht?

Als het aan belangenorganisatie Pleeback ligt moet elke trein voorzien zijn van een toilet. Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

2 UUR

,,Alle treinen, landelijk en regionaal moeten voorzien zijn van een toilet”, dat is wat belangenorganisatie Pleeback (voorheen Treinenmettoiletten) eist. De belangenorganisatie heeft een klacht ingediend bij het college voor Rechten van de Mens wegens discriminatie van mensen met blaas- en darmproblemen, zieke en oudere reizigers, zwangere vrouwen en mensen die chronisch ziek zijn.

Iedereen heeft recht op een toilet

Initiatiefneemster Greetje van Amstel voert al jaren actie en legt uit dat de eis vooral geldt voor regionale vervoerders en sommige sprinters van de NS. ,,Met name in de provincie Zuid-Holland en Gelderland ontbreekt er bij regionale treinen een toilet. Voor een hele grote groep mensen is het vervelend dat er geen wc aanwezig is, want zij zijn daardoor gehinderd om met de trein te reizen. Belachelijk, want een ieder mens heeft recht op sanitaire voorzieningen.” De initiatiefneemster verwacht eind deze week of volgende week een uitspraak van het College. En het liefst ziet Van Amstel ook nog op elk station een toilet terug, want dat is nu ook niet het geval.


Views

200+

Vrouw krijgt bon voor verspreiden 'lieve briefjes'

Nederland weer een stukje veiliger geworden©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

2 UUR

Het moest een stukje positiviteit in het leven van de Groningers brengen. Op de Oude Markt hadden zich een aantal als omaatjes verklede dames verzameld om mensen aan te moedigen lieve briefjes naar elkaar te sturen.

Dit was tegen het zere been van de plaatselijke handhaving, zij slingerden initiatiefneemster Ingrid Koetzier op de bon. De vrouw had niet de juiste vergunning om meer dan 10.000 blanco kaarten waar mensen een positieve boodschap voor een ander op konden achterlaten, zo meldt het RTV Noord.


Views

400+

18-jarige jongen doodgeschoten door politie

18-jarige jongen doodgeschoten door politie

Er zitten nog twee verdachten vast / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

3 UUR

De jongen die begin oktober overleed in het ziekenhuis in Zoetermeer, is geraakt door een politiekogel en aan die gevolgen overleden. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksrecherche.

Vuurwapen

De 18-jarige werd in Delft bij een coffeeshop neergeschoten. Agenten wilden hem en een andere verdachte aanhouden, omdat ze met een „op een vuurwapen gelijkend voorwerp" voor een coffeeshop hadden gestaan. De jongen vluchtte en werd neergeschoten. Later werd in Zoetermeer een 18-jarige jongen gewond voor het ziekenhuis gelegd, het blijkt nu om dezelfde jongen te gaan.


Views

1k+

Tot eind november 'Siberische kou' in Nederland

Krijgen we sneeuwballengevechten in november? ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

VANDAAG, 14:45

De temperaturen in Nederland zijn al aan het dalen de afgelopen dagen, in de nacht van donderdag op vrijdag vroor het al een graad of drie in het oosten van het land. Deze kou is nog maar het begin.

Volgende week meldt de winter zich pas echt in ons land, zo wordt er sneeuw voorspeld en zal de temperatuur zelfs overdag nog maar nauwelijks boven het vriespunt komen. Meteorologen voorspellen dat er een grote kans bestaat dat deze kou uit Siberië wel eens tot het einde van de maand kan blijven.


Views

3k+

Baby overlijdt na onwel te zijn geworden in opvang

De baby was pas vier maanden oud. Afbeelding ter illustratie. ©Unsplash

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 14:00

Een baby van pas vier maanden oud is dinsdag overleden nadat hij in een kinderopvang onwel was geworden.

Te laat

Tot grote schrik van medewerkers van een kinderopvang in Harderwijk stopte de baby dinsdagochtend ineens met ademen, meldt het AD. De medewerkers probeerden de baby nog te reanimeren en politie, een ambulance en een traumahelikopter waren snel ter plaatse. De baby werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Achteraf hoorden de medewerkers van de kinderopvang dat de baby was overleden.


Views

300+

Meer vierdaagse lesweken op scholen in Nederland

Meer vierdaagse lesweken op scholen in Nederland

De vierdaagse lesweek zou een manier zijn om het lerarentekort 'op te lossen' / ANP

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 13:32

Na een scholenkoepel in Zaandam heeft ook een school in Geleen aangekondigd per direct vierdaagse lesweken te gaan handhaven. Dit in verband met het gebrek aan onderwijzers.

Volgens de Algemene Onderwijsbond (AOb) geldt de ingekorte lesweek alleen voor leerlingen van groep zeven en acht. Het gaat om een school voor speciaal basisonderwijs, genaamd De Blinker.

Begrip


Views

200+

Webcamafperser Aydin C. wil nog steeds niet bekennen

Aydin C. en zijn advocaat in het gerechtshof van Amsterdam. ©ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 12:50

Aydin C., de man die digitaal tientallen jonge meisjes zou hebben opgelicht en afgeperst, gaat ook in Canada geen schuld bekennen. Daar wordt hij berecht voor de afpersing van Amanda Todd, een 15-jarig meisje dat in 2012 na jaren van digitale stalking zelfmoord pleegde.

'Plea agreement'

Volgens de advocaat van C., Robert Malewicz, is C. „vastberaden" in Canada zich tegen de beschuldigingen te verweren en geen zogenaamd 'plea agreement' te sluiten. In ruil voor het bekennen van de afpersing zou C. een lagere straf kunnen krijgen. „Het standpunt dat hij onschuldig is, gaat hij ook daar naar voren brengen", zei de advocaat vrijdag voor het gerechtshof in Amsterdam.


Views

300+

Frankrijk gaat import palmolie en soja verbieden

Ontbossing op Sumatra om plaats te maken voor landbouw ©GettyImages

Foto van 'Jelmer Visser'

VANDAAG, 12:20

Het Franse ministerie van Leefmilieu gaat de import op alle producten die te maken hebben met ontbossing van het tropisch regenwoud voor 2030 in de ban doen. Frankrijk moedigt de Europese Unie aan om een soortgelijk verbod te initiëren.

Zij menen dat de Europese Unie zijn verantwoordelijkheid moet nemen en als een blok nee moet zeggen tegen de import van producten als palmolie, soja, cacao en rundvlees uit Latijns-Amerika.


Views

600+

Dag van worstenbroodman Bart

Bart Houben is worstenbroodondernemer

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 11:23

Het is vrijdag Dag van de Ondernemer georganiseerd door MKB-Nederland en ook worstenbroodondernemer Bart Houben wordt in het zonnetje gezet. Een beetje rebelsheid hoort bij een ondernemer, ,,je moet altijd die grenzen willen opzoeken om je zo te blijven onderscheiden.”

Vega en halal

Op Dag van de Ondernemer komt hun Commissaris van de Koningin worstenbroodjes bij hem maken, ,,een bijzondere dag wel, hoor.” Brabander Bart Houben is eigenaar van Houben Worstenbrood aan de rand van Eindhoven, waar de Brabantse lekkernij in verschillende verschijningsvormen te vinden is. Zo is er de traditionele met varkensvlees (hun bestseller), een sportvariant met veel eiwitten, een vega en halal. En dan zijn er ook nog de ‘Mienekes’, vernoemd naar zijn oma: de worstenbroodjes XS dus en dat het ‘lekker Brabants’ klinkt, is natuurlijk mooi meegenomen.


Views

300+

Boer uit Werkhoven al vier keer door brand getroffen

©ANP

Foto van 'Merel Driessen'

VANDAAG, 11:15

Een boer uit het Utrechtse Werkhoven is donderdag op vrijdagnacht voor de vierde keer in zeer korte tijd door een brand getroffen. Een schuur aan de woning van de boer ging in vlammen op. De man denkt dat de branden worden aangestoken in verband met zijn geaardheid of een zakelijk geschil.

Vier branden in vier weken

Het is de vierde brand die Gert Snitselaar treft in nog geen maand tijd. Op 25 oktober stonden de hooibalen in zijn schuur in brand, hij kon het leven van zijn dieren nog net op tijd redden. Maar twee dagen later was het alsnog raak: enkele koeien vonden de dood doordat er opnieuw brand was in dezelfde loods als eerder die week.


Views

600+

Kans op honderden doden in bosbranden Californië

Kans op honderden doden bij bosbranden Californië

Er worden nog meer dan 600 mensen vermist / ANP

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 10:25

Het aantal vermisten bij de bosbranden in Californië is opgelopen tot 630. Zeker 63 mensen zijn om het leven gekomen. De branden zijn de meest dodelijke en meest verwoestende in de geschiedenis van Amerikaanse staat.

Er waait al dagen een harde wind, waardoor de vlammen zich enorm snel verspreiden. Het landschap is ook uitgedroogd en erg vatbaar voor vuur. De twee grootste brandhaarden hebben in een week tijd al zo'n 970 vierkante kilometer aan land verwoest, dat is een gebied ter grootte van de Flevopolder.


Views

500+

IJsland gaat pizza Hawaii niet verbieden

IJslandse fans kunnen opgelucht ademhalen ©Colourbox

Foto van 'Jelmer Visser'

VANDAAG, 10:24

De IJslandse president Gudni Johannesson is geen fan van pizza met ananas. Sterker nog; vorig jaar pleitte hij voor een landelijk verbod op deze tropische vrucht in combinatie met pizza.

Toch bleken zijn woorden iets te voorbarig te zijn geweest. Johannesson geeft nu toe dat deze uitspraak niet al te serieus genomen moet worden en dat hij te ver ging.

Johannesson is geen fan van ananas op pizza ©ANP


Views

800+

'Lichaam Corrie van der Valk na 17 jaar gevonden'

De villa waar Corrie en Nico woonden. ©ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:46

Ruim zeventien jaar was ze vermist, maar nu is het mysterie rondom haar verdwijning dan eindelijk opgelost. Het lichaam van Corrie van der Valk zou zijn aangetroffen in een graf in België.

Al die tijd dood

Corrie was een afstammeling van de befaamde horeca-familie Van der Valk. Sinds 2001 werd ze vermist. Na zeventien jaar spoorloos verdwenen te zijn, zou nu eindelijk het mysterie zijn opgelost. De Telegraaf meldt dat de recherche de familie Van der Valk geïnformeerd heeft.


Views

1k+