Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 18 jul 2018
Leestijd: 1 minuut

Kinderen iets grotere kans hersentumor door CT-scan

In Nederland worden er jaarlijks bij zo’n tienduizend kinderen een CT-scan uitgevoerd. Kinderen die een CT-scan ondergaan lopen een iets grotere kans op het krijgen van een hersentumor. Dat komt omdat zij worden blootgesteld aan straling op hun hoofd.

Het verhoogde risico komt neer op een extra hersentumor per jaar, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 168.000 Nederlandse kinderen, die tussen 1979 en 2012 een of meer CT-scans kregen en die gemiddeld tien jaar werden gevolgd.

In 2015 werden in Nederland 1,5 miljoen CT-scans gemaakt dat is vier keer zoveel als begin jaren negentig. Zo blijkt uit cijfers van het RIVM.

Groter Europees onderzoek

De studie behoort tot een groter Europees onderzoek onder een miljoen kinderen uit acht Europese landen. Het doel van de studie is onderzoeken of röntgenstraling uit CT-scans bepaalde risico’s oplevert. Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat deze scans steeds populairder worden, wat gepaard gaat met vragen over de mogelijke gevolgen ervan.

1,5 miljoen CT-scans

In 2015 werden in Nederland 1,5 miljoen CT-scans gemaakt, zo blijkt uit cijfers van het RIVM, vier keer zoveel als begin jaren negentig.

Het Nederlandse deel van het onderzoek verschijnt woensdag in het Journal of the National Cancer Institute. Michael Hauptmann, onderzoeksleider, statisticus en epidemioloog verbonden aan het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis benadrukt dat het extra risico erg klein is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.