Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 6 jul 2018
Leestijd: 1 minuut

Japanse sekteleider geëxecuteerd voor gifgasaanval

In Japan zijn enkele leden van een sekte geëxecuteerd. Het gaat om de sekte van de Hoogste Waarheid. Onder de geëxecuteerden is leider Shoko Asahara, meldt de Japanse publieke omroep. De sekte was verantwoordelijk voor de gifgasaanval in Tokio in 1995. In de metro werd toen het zenuwgas sarin gebruikt. De sektarische beweging Aum Shinrikyo (Hoogste Waarheid) was verantwoordelijk voor de gifgasaanval in de metro van Tokio in 1995, waarbij het zenuwgas sarin werd gebruikt.

Saringas

De leider van de sekte, die in Japan bekend staat als Aum Shinrikyo (Hoogste Waarheid), heet eigenlijk Chizuo Matsumoto. In 2006 werd hij al ter dood veroordeeld, maar door beroepsprocedures kon de executie pas nu plaatsvinden. In totaal zijn 13 mensen veroordeeld voor de dodelijke aanslagen op de metro. Tijdens die aanslag liepen volgelingen van de sekte vijf metrotreinen in tijdens het spitsuur. Ze hadden het saringas bij zich. In totaal kwamen 13 mensen om het leven. Ongeveer 6.000 man raakten gewond.

Vergaan

De verdenkingen kwamen al snel bij de sekte terecht. Dat komt omdat ze een jaar eerder ook al een gifgasaanval hadden gepleegd, toen in de stad Matsumoto. Bij meerdere panden van de sekte werd het gaf aangetroffen. In totaal bleek de sekte ongeveer 20 ton in bezit te hebben, genoeg om de hele stad te doden. Leden van de sekte geloven dat de wereld zou vergaan en alleen zij over zouden blijven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.