Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 30 jul 2018
Leestijd: 1 minuut

IS claimt verantwoordelijkheid voor fietsdrama

De aanval op de fietstoeristen in Tadzjikistan is opgeëist door de terreurgroep Islamitische Staat (IS). Bij de aanslag kwamen vier fietstoeristen, onder wie een Nederlander, om het leven. IS claimde de verantwoordelijkheid via zijn eigen spreekbuis Amaq.

,,De aanvallers waren soldaten van Islamitische Staat. Ze voerden de aanval uit in reactie op oproepen om burgers van landen te treffen die deel uitmaken van de coalitie.” Daarmee doelt IS op de landen die samenwerken bij de strijd tegen IS.

Alle scenario’s

De Tadzjiekse minister Ramazon Rakhimzoda van Binnenlandse Zaken zei eerder dat de autoriteiten bij het onderzoek naar het aanrijden van de fietstoeristen meerdere opties openhouden. ,,We kijken naar alle scenario’s. Een ongeval, beroving of terrorisme”, zei Rakhimzoda.

Verdachten gedood

De veiligheidstroepen in Tadzjikistan hebben in totaal vier verdachten gedood na het dodelijke fietsdrama. Een vijfde man is aangehouden, meldt het ministerie van Binnenlands Zaken van het Centraal-Aziatische land. Een van de gedode mannen is vermoedelijk de eigenaar van de auto die de toeristen raakte. Het is nog onduidelijk waar en onder welke omstandigheden de verdachten precies zijn gestorven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.