In het nieuws

'Ik baalde als iemand m'n wijnglas halfvol schonk'

'Ik baalde als iemand m'n wijnglas niet vol schonk'

Na de vele katers was Jacqueline twee jaar geleden helemaal klaar met alcohol. (Eigen foto)

Foto van 'Amarins de Boer'

11 JUL 2018

Dat alcohol compleet is ingeburgerd in onze samenleving, frustreert detoxcoach Jacqueline van Lieshout (43). „Mensen hangen de vlag uit zodra je zegt dat je niet langer rookt, maar als je zegt dat je stopt met alcohol, word je aangekeken alsof je gek bent.”

Van Lieshout is detoxcoach, oprichtster van de online cursus Ontwijnen.nl en ervaringsdeskundige. Tot twee jaar geleden dronk ze zo’n drie dagen per week. Op dinsdagavond ('welverdiend na een dag hard werken'), op vrijdag in het café en op zondagmiddag (‘het is immers weekend’).

Kleine glazen

Alcohol was voor mij zo vanzelfsprekend, zegt Van Lieshout uit het Noord-Hollandse Overveen. „Ik baalde gewoon als we naar vrienden gingen die kleine wijnglazen hadden en ‘m dan ook nog eens halfvol schonken. En toen ik mijn man net kende, heb ik meteen uitgelegd dat hij mij niet hoeft te vragen of ik nog eentje wil als we samen wijn drinken. ‘Je kunt gewoon bijschenken als het glas leeg is’, zei ik dan.”

„Op een gegeven moment was ik helemaal klaar met die katers”, gaat Van Lieshout verder. Ze wilde daarom stoppen, maar dat viel niet mee. Niet alleen vanwege stemmetjes in haar hoofd die zeiden: ‘Je kan toch wel blijven drinken tijdens gelegenheden?’, maar ook vanwege haar omgeving. „Eerst vinden mensen het leuk voor je, maar al snel moet je je voortdurend verantwoorden. Of ik misschien zwanger was?, werd regelmatig gevraagd. Toen ik een weekendje weg wilde met vrienden, zei een van hen: ‘Als je geen alcohol drinkt, hoef je ook niet mee’.”

'Ik baalde als iemand m'n wijnglas halfvol schonk'

Jacqueline van Lieshout drinkt geen druppel meer. Foto: Bart Honingh.

'Het hoort erbij'

Deze week blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit en het Sociaal Cultureel Planbureau dat hoogopgeleide vrouwen het vaakst alcohol drinken van Europa. „Drank hoort bij het leven”, verklaart Van Lieshout. „We passen het toe bij alle gelegenheden en seizoenen. In de zomer hoort een roseetje op het terras, in de herfst drinken we een bockbiertje of een ‘mooie’ rode wijn en in december vieren we de feestdagen met champagne en wijn.”

De kerstdagen vielen haar dan ook zwaar, herinnert ze zich nog goed. „Ik stond in een pan met soep te roeren, toen mijn broer ineens een fles rode wijn tevoorschijn haalde. De tranen sprongen me direct in de ogen.” Ze is even stil. „Maar die emoties hebben er misschien wel voor gezorgd dat ik het juist volhield. Want als ik zelfs om een glas wijn moet huilen, is het waarschijnlijk beter om te stoppen.”

Zeventien kilo kwijt

Inmiddels heeft ze er helemaal vrede mee. Ze drinkt geen druppel meer en wil niet meer anders. „Ja, ik kon tijdens gelegenheden blijven drinken, maar ik weet van mezelf dat ik dan van ieder moment een gelegenheid maak.” Toch krijgt ze nog regelmatig de vraag of ze niet af en toe mee kan doen. En dat is eigenlijk raar, vindt ze. „Als iemand stopt met roken zeggen we toch ook niet dat je toch af en toe nog eentje kunt nemen?”

Nu Van Lieshout gestopt is, voelt ze zich stukken beter. „Ik voel me actiever, blijer en fitter. Er is zeventien kilo afgesmolten, ik slaap beter en heb weer zin om te sporten. En de etentjes en feestjes zijn, echt waar, net zo gezellig.”

Xtc

Met haar platform Ontwijnen.nl helpt ze vrouwen met het stoppen met drinken. Faliekant tegen alcohol is ze niet: „En ik wil ook niet met het belerende vingertje wijzen, maar ik wil mensen wel bewuster maken. Alcohol is namelijk de enige harddrug waarbij je jezelf moet verantwoorden als je het niet neemt.”

Dat komt doordat alcohol sociaal geaccepteerd is, zegt Kees Kramers, klinisch farmacoloog aan het Radboud UMC en xtc-expert. Niet dat hij zijn studerende kinderen aan de xtc wil helpen, maar hij geeft wel toe dat hij liever ziet dat ze af en toe een xtc-pil nemen dan dat ze dagelijks grote hoeveelheden alcohol drinken.

„Alcohol brengt zoveel schade met zich mee. Het is puur vergif”, zegt hij. Tijdens zijn werk als internist ziet hij dagelijks hoeveel ellende alcohol kan veroorzaken. „Xtc kent ook zijn eigen problemen, maar ik heb maar twee of drie keer meegemaakt dat iemand in de problemen is gekomen door xtc.”

„Van roken weet iedereen inmiddels hoe slecht het is", besluit hij. „Ik hoop dat over tien jaar datzelfde geldt voor alcohol.”


Views

5k+

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas
Likeability of 3

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Een peuter van twee jaar oud is vrijdagavond overleden na enige tijd onder water te hebben gelegen bij recreatieplas Funbeach in Panheel, Midden-Limburg.

Hulpdiensten kregen omstreeks half zeven een melding dat er iets mis was. Omstanders die het kind uit het water haalden, begonnen met reanimeren en hulpdiensten namen even later de reanimatie over. De peuter overleed enige tijd later in een ziekenhuis in Roermond.

De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd en gaat uit van een noodlottig ongeval. Over de identiteit van het slachtoffer, en of het gaat om een jongen of een meisje, zegt de politie niets.


dislike
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

1k+

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'
Likeability of 2

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'

Houd je van warm weer? Dan zit je de komende dagen goed in Nederland. / Pexels

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

Wie hoopt de komende dagen lekker van het strand te genieten, kan zijn geluk waarschijnlijk niet op. Nederland gaat namelijk een flinke hittegolf tegemoet en dat betekent dat de temperaturen regelmatig boven de 30 graden uitkomen.

Dat zegt weerman Marco Verhoef tegen het AD. Het wordt de komende dagen al warm met temperaturen van boven de 25 graden, maar vanaf dinsdag wordt het overal in het land meer dan 30 graden.

15 dagen


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avataruser_f58943cf89efe018d85a873d205f595cdfa98138_avatar

Views

1k+

Camera videoBijna hele familie komt om bij bootongeluk Missouri

Bij het bootongeluk kwamen vrijdag 17 mensen om het leven. / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

3 UUR

Twee opvarenden van de rondvaartboot die vrijdag kapseisde in de Amerikaanse staat Missouri, hebben bij het ongeluk negen familieleden verloren. De familie zat in totaal met elf mensen op de boot, maar alleen een vrouw en haar neefje overleefden het ongeluk.

Tia Coleman, de vrouw die het ongeluk overleefde, vertelde aan de Amerikaanse zender Fox 59 haar verhaal: „Ik verloor al mijn kinderen, ik verloor mijn man, ik verloor mijn schoonmoeder, ik verloor mijn schoonvader, ik verloor mijn oom, ik verloor mijn schoonzus - ze was mijn vriendin - en ik verloor mijn neef.”

Geen reddingsvesten


Views

300+

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Op een strand dichtbij de Marokkaanse stad Rabat draagt één vrouw een bikini, terwijl de andere volledig bedekt de zee in is gegaan. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

In Marokko is ophef ontstaan over een campagne die ervoor moet zorgen dat mannen hun vrouwen ontmoedigen om met bikini naar buiten te gaan. Met de hashtag #WeesEenMan worden mannen opgeroepen hun vrouw niet onbedekt of 'onzedig' naar buiten te laten gaan.

Dat meldt de NOS. De campagne is opgezet door een op de islam geïnspireerde Facebook-pagina. Hun oproep met de hashtag #WeesEenMan werd ruim 14.000 keer gedeeld en krijgt veel aandacht in grotere steden als Rabat.

Macho-ideeën


Views

1k+