Johan van Boven
Johan van Boven Nieuws 25 jul 2018
Leestijd: 3 minuten

‘Iedereen weet dat branden Athene zijn aangestoken’

Als de wind uit een bepaalde hoek waait, dwarrelt de as op zijn balkon en kan hij ruiken dat er een paar kilometer verderop enorme bosbranden woeden. Marcel Ferdy (41) vertrok 18 jaar geleden vanuit Nederland naar Griekenland en sindsdien heeft hij elk jaar dergelijke branden meegemaakt.

„Maar nu is het natuurlijk wel heel extreem”, zegt de Nederlandse inwoner van Athene. „De laatste keer dat er doden vielen als gevolg van een bosbrand was in 2007. Toen waren dat er zestig, nu staat de teller al op tachtig. Het is hier sinds een paar dagen een gekkenhuis. Toevallig heeft het de afgelopen twee uur geregend, maar daarvoor was het snikheet. Officieel is het hier 37 graden, maar de gevoelstemperatuur ligt boven de 40 graden. Vanuit het centrum van de stad kan ik de branden niet zien, want die woeden aan de andere kant van de bergen. Maar de geur komt af en toe deze kant op en de lucht kleurt regelmatig oranje. Het is ongelooflijk dat het elk jaar weer raak is. De mensen hier zijn er helemaal klaar mee.”

Corruptie

Vooral omdat het woord ‘corruptie’ bij veel Grieken voorin de mond ligt. „Hier weet iedereen dat de branden zijn aangestoken, niemand twijfelt daaraan”, aldus Ferdy. „Dit jaar gaat het verhaal dat bedrijven een mijn wilde bouwen, maar dat de bewoners van dat stuk land daar niet voor wilden wijken. Daarom hebben die bedrijven de boel in de fik laten steken. Ook voorgaande jaren hoorde ik dergelijke geluiden. Investeerders wilden grond kopen om daar nieuwe woningen op te bouwen, maar de bewoners van de oude huizen wilden niet weg. Hup, weer een bosbrand. Voor een leuk bedrag huren ze iemand zonder baan in, die de brand aansteekt. Het is te gek voor woorden dat er nu tachtig doden bij zijn gevallen.”

Twee maanden geleden waren de ouders van Ferdy op bezoek en brachten ze een bezoek aan de kleine badplaats Mati, waar nu de meeste slachtoffers zijn gevallen. „Toen gingen we er nog vrolijk zwemmen en nu bestaat het niet meer, omdat het is verwoest door de brand. Onvoorstelbaar. Iedereen kent wel iemand die slachtoffer is geworden. Er heerst in de stad dan ook een bedrukte stemming.”

Boos

Niet in de laatste plaats omdat de verhalen over de bosbranden soms hemeltergend zijn. Ferdy: „Ik las vanochtend in de krant over een man die het gebied van de bosbranden in wilde, om zijn vrouw en kinderen te redden. Maar de politie en brandweer verboden hem de afgesloten hoofdweg te nemen. De man vond gelukkig een andere manier om bij zijn gezin te komen, zodat hij zijn vrouw en kinderen kon redden. Toen hij in dat gebied reed, was er geen politieagent of brandweerman te bekennen. Wat was er gebeurd als hij naar de politie had geluisterd en het gebied niet was in gegaan? De bewoners waren totaal niet gewaarschuwd dat ze geëvacueerd moesten worden. Daarom zijn de mensen hier boos. Heel erg boos.”

Je zou denken dat de Grieken in de loop der jaren wel iets zouden hebben geleerd van hun fouten. Maar elke keer gaat het weer mis. „Er moeten eerst tachtig doden vallen, voordat men maatregelen neemt. Er zal de komende weken en maanden weer veel worden geroepen door politici. Dat het beter moet en dat het beter zal gaan. Maar volgend jaar is het weer hetzelfde liedje, ben ik bang.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.