Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 28 jul 2018
Leestijd: 1 minuut

Het Nationaal Hitteplan kan weer terug de kast in

Het Nationaal Hitteplan dat vorige week van kracht werd, kan weer worden opgeborgen nu de koelere lucht het land binnenstroomt. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laat zaterdag weten dat het plan niet meer van kracht is.

Het hitteplan is eigenlijk een waarschuwing voor de gevolgen van extreem hoge temperaturen en een oproep om extra goed te zorgen voor kwetsbare mensen, zoals ouderen en chronisch zieken. Het RIVM geeft verder tips als: drink voldoende, smeer zonnebrandcrème en beperk lichamelijke inspanning in de middag.

Open deuren

Critici vinden dat het Nationaal Hitteplan vol vanzelfsprekenheden staat. ,,Het is toch logisch dat je vandaag geen winterjas aantrekt?” zei een woordvoerster van ouderenorganisatie ANBO nadat het plan was ingesteld. Dat geluid kwam niet alleen van critici, ook Nederlanders lieten op Twitter weten dat ze het hitteplan vol open deuren vonden staan.

Maar vanzelfsprekend of niet, het RIVM vond dat de temperaturen vroegen om duidelijke tips.

Zonnigste maand

Dat was ook niet voor niks, want de temperaturen waren ook erg extreem met een hele felle zon de laatste week. Sinds 1906 was de maand juli nooit eerder zo zonnig als nu. Die conclusie trekt Weeronline. Het weerbureau becijfert dat het aantal zonuren deze maand hoogstwaarschijnlijk tussen de 330 en 340 zal uitkomen. Het vorige record voor juli, uit 2006, stond op 316,3 zonuren.

Volgens Weeronline zit het er dik in dat juli 2018 zelfs de boeken ingaat als zonnigste maand ooit gemeten. Daarvoor moet het aantal zonuren uitkomen boven de 329,2 uur en dat zit er dik in.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.