Amarins de Boer
Amarins de Boer Nieuws 31 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

‘Het is belangrijk dat onze kinderen Arabisch leren’

Steeds vaker richten Syrische statushouders weekendscholen op voor Syrische kinderen. Op deze scholen leren de kinderen Arabisch en krijgen ze soms koranles.

Dat blijkt uit onderzoek van de VolkskrantDe tientallen scholen zijn opgericht zodat kinderen hun eigen religie en tradities in stand kunnen houden. Op die manier kan er contact worden gehouden met het thuisland. Hoe gaat het er op zo’n school aan toe?

Zorgen

Stichting Pioniers uit Rotterdam is zo’n stichting waar kinderen in het weekend naar school kunnen. Op zaterdag tussen 10 en 13 uur zijn kinderen er welkom voor Arabische taal- en cultuurles. Tarek Aldayeh richtte de stichting iets minder dan een jaar geleden op „om nieuwkomers uit Syrië te helpen".

„Nieuwkomers hebben veel hulp nodig”, zegt Aldayeh tegen Metro. „Volwassenen moeten de Nederlandse taal leren, kinderen juist de Arabische taal.” Dat is van groot belang, benadrukt Aldayeh die zelf ook kinderen heeft. „Wij, Syriërs, zijn nu veilig van de oorlog, maar we hebben veel zorgen over onze toekomst.”

Weer terug

De statushouders hebben te horen gekregen dat ze met voorlopige verblijfsvergunning vijf jaar in Nederland mogen blijven, maar er bestaat een kans dat ze daarna terug moeten naar Syrië, als de oorlog voorbij is.

Hoewel sommigen zeggen dat de weekendscholen een risico vormen voor de integratie van de kinderen, zijn de lessen volgens Aldayeh juist uit voorzorg. „Als we terug moeten is het belangrijk dat onze kinderen Arabisch kunnen spreken en de cultuur en tradities van Syrië kennen."

Nu is dat niet altijd het geval, gaat hij verder. „Er zijn kinderen van 8 of 9 jaar die geen Arabisch spreken, omdat ze zijn gevlucht toen ze een jaar of drie waren."

Vrijwilligers

De scholen worden meestal gerund door vrijwilligers, zo ook bij Pioniers. Er zijn zo’n vijftien vrijwilligers, die niet alleen in het weekend helpen, maar ook doordeweeks. Om Nederlandse taallessen aan volwassenen te geven.

Of de kinderen het niet erg vinden om op zaterdag een paar uurtjes naar school te moeten? „Zeker niet", lacht Aldayeh. „De kinderen gaan met plezier naar ons toe, want we houden het wel leuk. Naast Arabische taal- en cultuurles is er ook genoeg tijd voor spelletjes."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.