Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 25 jul 2018
Leestijd: 1 minuut

Het droogterecord uit 1976 is verbroken

Het droogterecord uit 1976 is nu officieel verbroken. Het is droger in Nederland dan het in in dat jaar op 25 juli was. Toen bedroeg het neerslagtekort bedroeg gemiddeld 257 millimeter, dit jaar is dat 261 millimeter. Daarmee is het voor het eerst droger dan in 1976, meldt Weeronline.

Het neerslagtekort geeft de mate van droogte aan en wordt berekend uit het verschil tussen verdamping en neerslag. De hoge verdamping stuwt het landelijk gemiddelde neerslagtekort naar 300 millimeter aan het begin van augustus, verwacht Weeronline. In delen van de Achterhoek en Twente is het tekort nu al groter.

Maatregelen

Volgens de verwachting is er vrijdagavond laat en zaterdag kans op enkele regen- en onweersbuien. Daarna wordt het opnieuw dagenlang geheel droog met veel zonneschijn en zomerse tot tropische temperaturen.

De waterschappen en waterbedrijven nemen veel maatregelen om schade en calamiteiten door de droogte te voorkomen. Zo gelden er sproeiverboden, worden veendijken beregend en kades geïnspecteerd en is hier en daar de waterdruk verlaagd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.