Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 26 jul 2018
Leestijd: 1 minuut

Handig: Google Assistant spreekt nu ook Nederlands

„Google? Staat er file onderweg?" of „Google, zet mijn lichten uit" zijn zomaar dingen die je aan Google Assisant, een spraakgestuurd hulpprogramma, kunt vragen. Het programma spreekt vanaf donderdag ook Nederlands. Draait jouw smartphone op de laatste versie van iOS of Android? Dan heb je er voortaan dus een handig hulpje bij.

Siri

Google Assistant verscheen twee jaar geleden als antwoord op Siri van Apple, Alexa van Amazon en Cortana van Microsoft. Net als met die programma’s kun je aan Assistent vragen iets op internet te zoeken, muziek af te spelen of te kijken naar files op de weg. Tot nu toe was alleen Siri ook in het Nederlands beschikbaar.

De techreuzen zijn in een concurrentieslag verwikkeld om hun slimme assistent veel meer klusjes dan alleen die op de telefoon te laten klaren, zodat ze een steeds grotere rol binnen het huishouden bemachtigen. Veel andere organisaties werken er ook aan mee, zo kun je bijvoorbeeld met Buienrader praten of de Albert Heijn vragen over de laatste aanbiedingen.

‘Stuur Henk een appje’

Volgens Google was het ontwikkelen van een Nederlandse versie niet alleen maar een kwestie van alle Engelse zinnetjes door een vertaalmachine halen. Ontwikkelaars hebben samen met een taalwetenschapper geprobeerd typisch Nederlandse uitdrukkingen door te voeren. Zo begrijpt Assistent dat we hier met een ‘appje’ een WhatsApp-bericht bedoelen, en niet een kleine applicatie.

De eerste toestellen die vanaf donderdag geleidelijk en vanzelf overschakelen op de Nederlandse assistent, zijn smartphones met Android 7 of nieuwer. Later volgen telefoons met Android 6 en hoger, oudere versies vallen buiten de boot. Voor de iPhone moeten mensen een aparte app downloaden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.