Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 17 jul 2018 / 18:09 uur

Grote dolfijnenfamilie gespot vlakbij Zeeuwse kust

Onderzoekers van het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel maakten maandagmiddag bijzondere beelden van een groep dolfijnen voor de Vlaamse kust. De groep bestaat uit 25 exemplaren met zowel volwassen dieren als kalfjes. Ze zwommen in noordwestelijke richting, dus het zou zomaar kunnen dat ze ook de Nederlandse wateren vereren met een bezoekje.

Op maandag 16 juli voerden we een gecombineerde zeezoogdierensurvey – pollutiecontrolevlucht uit boven Belgische…

Gepostet von Museum voor Natuurwetenschappen – Muséum des Sciences naturelles am Dienstag, 17. Juli 2018

Unieke beelden

Op de beelden is een grote groep tuimelaars te zien. Volgens Het Laatste Nieuws zwommen ze zo’n 37 kilometer van het kust ter hoogte van Zeebrugge bij de Westhinder-zandbank. Dolfijnen komen van nature voor in dit deel van de Noordzee, maar hun aanwezigheid is zeker niet algemeen. Zo’n grote groep als maandagmiddag werd gespot is uitermate zeldzaam.

De medewerkers van het museum maakten maandagmiddag een controlevlucht over de Noordzee om vervuiling in kaart te brengen. Per abuis stuitten zij op de groep zeezoogdieren. Dolfijnen zijn grote eters en jagen op vissoorten die in ondiepe wateren vertoeven. Haring en makreel zijn hier goede voorbeelden van. De aanwezigheid van tuimelaars duidt op een gezonde visstand.

Dit is de tweede keer dat er zeezoogdieren gespot worden in de buurt. Afgelopen zaterdag werden er mysterieuze zeezoogdieren gefilmd in de haven van Rotterdam. Omdat de beelden niet heel erg duidelijk waren, brandde er een discussie los of dit wellicht ook om dolfijnen ging. Dit is lastig te zeggen omdat het ook om bruinvissen zou kunnen gaan. Deze Belgische beelden laten echter weinig ruimte voor twijfel over. Deze karakteristieke rugvin en de spitse snuit kan alleen maar van een dolfijn zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Grote dolfijnenfamilie gespot vlakbij Zeeuwse kust
Sluiten