Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 14 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

Groningen en Eindhoven: “Baar baby’s voor plek vijf”

Neuken om het inwoneraantal omhoog te krijgen. Dat is de ludieke oproep van Omroep Brabant en het Groninger stadsblog Sikkom aan de inwoners van 040 en 050. Waarom moet het aantal inwoners omhoog? Dat komt door een gemeentelijke herindeling.

Na Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht is Eindhoven al decennialang de vijfde gemeente van Nederland. Hier dreigt volgend jaar verandering in te komen, dan wordt Groningen de vijfde gemeente van het land. En dit pikken de Brabanders niet.

Omroep Brabant wil Eindhoven op de vijfde plaats houden©Omroep Brabant

Geboortegolf

Op dit moment is Groningen met een inwonertal van 203.954 de achtste stad van Nederland. In januari 2019 wordt de gemeente Haren samengevoegd met de gemeente Groningen. Daardoor zullen de noorderlingen er tienduizenden extra inwoners bij krijgen waarbij ze de Brabanders van de vijfde plek afstoten.

Omroep Brabant rekende uit dat de gemeente Groningen door de herindeling 229.431 inwoners zal tellen in januari 2019. Dit doet pijn, want Eindhoven telt 229.126 inwoners. Een verschil van 305 dus. Zij zien het helemaal niet zitten om uit de top vijf te verdwijnen en roepen daarom op tot een geboortegolf. „Heb elkaar lief dit weekend”, aldus de Brabanders. „De strijd wordt grimmig.”

Het bericht werd opgepikt door de bloggers van Sikkom. Zij gaan de uitdaging graag aan en luiden hiermee het startschot in van een epische strijd tussen noord en zuid; de eierbal tegen het carnaval; friet versus patat. Ze reageren in een artikel. „Game on! Wij moeten minstens zoveel Groningers baren om de marge te behouden”, zo luidt de boodschap.

Lol: Omroep Brabant roept inwoners van Eindhoven op om meer te ketsen. Als Haren straks bij Groningen komt, hebben we 305 inwoners meer. Wij op plek vijf, zij op zes. Game on!

Posted by Sikkom on Friday, July 13, 2018

Wie gaat winnen?

Groningen lijkt op dit moment de beste papieren te hebben voor de plek in de top vijf, maar we zullen pas in april 2019 zien wie deze strijd gewonnen heeft. Toch moeten de noorderlingen zich niet rijk rekenen.

In 2021 zijn ze hun vijfde plek waarschijnlijk alweer kwijt om dezelfde reden dat dit babybaarduel is begonnen. Dan wordt de gemeente Nuenen namelijk toegevoegd aan de gemeente Eindhoven. Hiermee zullen de Brabanders er 21.000 inwoners bij krijgen. Toch geven de Groningers niet op, Sikkom zinspeelt op een gigantische geboortegolf, zodat ze ook na 2021 de vijfde van Nederland zullen blijven.

Mochten er nog meer steden vijfde van Nederland willen worden, dan hebben Tilburg (215.579 inwoners) en Almere (205.058 inwoners) de meeste kans. Zij zullen echter bijzonder flink aan de bak moeten om dit te bewerkstelligen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.