Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 14 jul 2018
Leestijd: 1 minuut

Goed nieuws voor 41 leerlingen VMBO Maastricht

Voor dertig leerlingen van VMBO Maastricht loopt het hele avontuur rondom hun diploma’s met een sisser af. Zij hoeven bij nader inzien toch geen aanvullende toetsen meer te maken. Volgende week krijgen ze te horen dat ze alsnog hun diploma krijgen. Dat geldt ook voor elf leerlingen die afgelopen week een voldoende hebben gehaald voor een hersteltoets maatschappijleer.

Dat schrijft onderwijsminister Ingrid van Engelshoven aan de Tweede Kamer. Zij houdt nog wel een slag om de arm, omdat de examencommissie nog formeel moet vaststellen dat de betreffende examenkandidaten alsnog geslaagd zijn. Die komt daar op 18 juli speciaal voor bijeen. Voor veel andere leerlingen geldt dat zij minder hersteltoetsen hoeven te maken dan gedacht.

Ongeldig

De eindexamens van 354 leerlingen van VMBO Maastricht werden afgelopen maand ongeldig verklaard, omdat de school een potje had gemaakt van de schoolexamens. Die worden niet centraal afgenomen. Nog altijd geldt voor twintig leerlingen dat zij definitief gezakt zijn. Aanvankelijk leek het erop dat alle andere kandidaten na de zomer vakken moesten herkansen.

Een externe commissie heeft de afgelopen week per leerling en per vak aanvullend onderzoek gedaan naar het gemaakte werk. Daaruit bleek dat sommige leerlingen wel aan de eindnormen voldoen. Dit was eerder niet duidelijk omdat de administratie van de school niet op orde was. Al met al levert dat een „wat positiever” beeld op, aldus Van Engelshoven.

Aan de bak

Voor 41 leerlingen lijkt het werk daarmee dus gedaan. Afgezien van de twintig kandidaten die al gezakt zijn moet de rest volgende maand nog even aan de bak. De overige hersteltoetsen worden naar verwachting tussen 20 en 24 augustus afgenomen. De uitslag volgt op 31 augustus, waarna in oktober nog een herkansingsronde wordt gehouden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.