Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 31 jul 2018
Leestijd: 1 minuut

‘Gevaarlijke sjoemelsigaretten moeten uit de handel’

Anti-rookactivisten hebben de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gevraagd om alle sjoemelsigaretten uit de handel te nemen. Onder meer de Stichting Rookpreventie Jeugd, het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk, kinderartsen, longartsen en cardiologen hebben een ‘handhavingsverzoek’ ingediend bij de NVWA.

Gaatjes in sigarettenfilters

Sjoemelsigaretten zijn sigaretten die niet aan de wettelijke maxima van teer, nicotine en koolmonoxide voldoen. De tabaksregeling bepaalt dat bij het inhaleren, per sigaret niet meer dan 10 mg teer, 1 mg nicotine en 10 mg koolmonoxide mag vrijkomen. De overheid moet dit controleren met een bepaalde rookmachine. Maar uit onderzoek van het RIVM blijkt dat deze methode een sterk vertekend beeld geeft. De tabaksfabrikanten hebben namelijk gaatjes aangebracht in de sigarettenfilters waardoor het lijkt alsof de sigaretten aan de regeling voldoen, maar in werkelijkheid bevatten ze veel meer gif dan is toegestaan.

„Door die gaatjes wordt schone lucht aangezogen die zich vermengt met de sigarettenrook. Het verdunde en vervolgens gemeten rookmengsel bevat dan ook veel minder gifstoffen en voldoet daardoor dan precies aan de wettelijke normen. Sjoemelen wordt dat genoemd”, stelt de Stichting Rookpreventie Jeugd.

Twee keer zoveel gif

De anti-rookactivisten deden al eerder strafrechtelijke aangifte tegen de tabaksindustrie. „Vrijwel alle sigarettenmerken die dagelijks in Nederland worden verkocht bevatten minimaal twee keer zoveel gif als wettelijk is toegestaan. Het gaat om het kankerverwekkende teer, de verslavende nicotine en om koolmonoxide dat onder meer hart- en herseninfarcten veroorzaakt”, aldus de antirookorganisatie

Als de NVWA geen gehoor geeft aan het verzoek, volgt een kort geding tegen de autoriteit. De NVWA kon zelf nog niet zeggen of ze daadwerkelijk de sjoemelsigarretten uit de schappen gaan halen. „Dat weten we nog niet, we gaan het eerst bestuderen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Gevaarlijke sjoemelsigaretten moeten uit de handel’
Sluiten