Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 16 jul 2018 / 07:14 uur

G7: Rusland moet opheldering geven over MH17

Rusland moet opheldering verschaffen over het neerstorten van het passagiersvliegtuig MH17. Dit eisen de ministers van Buitenlandse Zaken van de G7-landen.

De Boeing werd op weg van Schiphol naar Maleisië in juli 2014 door een luchtdoelraket in Oost-Oekraïne neergehaald. Alle 298 inzittenden, waaronder 196 Nederlanders, kwamen om het leven.

Ongeloofwaardig

Het bewijsmateriaal van internationale onderzoekers dat het vliegtuig van Malaysian Airlines met een buk-raket van het Russische leger werd neergehaald is „overtuigend, significant en diep verontrustend." Moskou noemt het onderzoek ongeloofwaardig en geeft Oekraïne de schuld.

Rusland moet volgens de G7 onmiddellijk in overleg gaan met Nederland en Australië en opheldering te geven over mogelijke schendingen van het internationaal recht, aldus de ministers in een gezamenlijke verklaring. Nederland leidt het onderzoek naar het ongeval omdat het overgrote deel van de slachtoffers van de ramp Nederlanders waren. 38 slachtoffers waren Australiërs.

Vier jaar

Eind mei riep NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg Rusland op om de verantwoordelijkheid voor het neerstorten op zich te nemen. Dinsdag is het vier jaar geleden dat het toestel werd neergehaald.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
G7: Rusland moet opheldering geven over MH17
Sluiten