In het nieuws

Femke Halsema beëdigd als burgemeester van Amsterdam

Femke Halsema beëdigd als burgemeester van Amsterdam

Femke Halsema tijdens haar beëdiging. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

12 JUL 2018

Femke Halsema is beëdigd als de nieuwe burgemeester van Amsterdam. Ze werd donderdag beëdigd door Johan Remkes, de commissaris van de Koning van Noord-Holland.

Halsema begon haar toespraak met de woorden van Eberhard van der Laan: „Amsterdammers. En ook hoogwaardigheidsbekleders, de voormalige burgemeester, familie en vrienden. Dank voor het hartelijk welkom dat u mij heet. En het vertrouwen dat u mij schenkt. Dat is als een cadeau. Waar je altijd dankbaar voor moet zijn. En dat zal ik iedere dag opnieuw waar moeten maken."

Criminaliteit

Daarna begon ze met het plan dat ze heeft voor Amsterdam. Volgens Halsema is criminaliteit bestrijden van de hoogste prioriteit. „Liquidaties, wapenhandel, het rekruteren van jongeren en aanslagen op onze vrije pers, zijn onacceptabel'', aldus Halsema. ,,Ze ondermijnen de vrede in onze gemeenschap en tasten onze vrijheid aan. Net als mijn voorganger en de waarnemend burgemeester zal ik hieraan voorrang geven."

Halsema wil ook in gesprek met Amsterdammers die vinden dat er te weinig naar hen wordt geluisterd, zoals de bewoners van Amsterdam-Noord die niet blij zijn met de komst van de Noord-Zuidlijn. Ook zet ze zich in voor Amsterdammers die te maken hebben met discriminatie, intolerantie en agressie omdat ze 'anders zijn'. Ze noemde daarbij de mishandeling van een dragqueen onlangs als voorbeeld, maar ook het antisemitisme en haat tegen de islam.

Staande ovatie

Ze sloot haar speech geëmotioneerd af met de woorden: „Het is een ongelooflijk voorrecht om Amsterdam en zijn inwoners als burgemeester te mogen dienen. Ik ga mijn best doen." Haar woorden leverden een staande ovatie op van de overvolle raadszaal, waarin ook haar familie en voorgangers zaten.


Views

2k+

Eén minuut te laat, en dus is de Vierdaagse voorbij

Eén minuut te laat, en dus is de Vierdaagse voorbij

Ze was een minuut te laat. Foto: Printscreen YouTube / Omroep Gelderland

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Ze was een minuut te laat, Ingrid van Ballegooij uit Haren. En ja, omdat regels nu eenmaal regels zijn, mag ze morgen niet opnieuw verschijnen aan de start van de Nijmeegse Vierdaagse.

'Ik wil niet stoppen'

Van Ballegooij werd gediskwalificeerd. „Als ik dit had geweten, was ik vanmorgen al niet meer gestart", zegt ze al huilend vlak na de finish tegen Omroep GelderlandZe werd het laatste stukje gedragen door omstanders, maar eenmaal bij de finish - om 17.01 - bleek dat helaas voor niets te zijn geweest. „Vanochtend dacht ik bij m'n eigen: Ik wil niet stoppen, ik ga door. Nu mag ik morgen alsnog niet starten. Dat is gewoon balen."


Views

1k+

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Op een strand dichtbij de Marokkaanse stad Rabat draagt één vrouw een bikini, terwijl de andere volledig bedekt de zee in is gegaan. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

VANDAAG, 09:14

In Marokko is ophef ontstaan over een campagne die ervoor moet zorgen dat mannen hun vrouwen ontmoedigen om met bikini naar buiten te gaan. Met de hashtag #WeesEenMan worden mannen opgeroepen hun vrouw niet onbedekt of 'onzedig' naar buiten te laten gaan.

Dat meldt de NOS. De campagne is opgezet door een op de islam geïnspireerde Facebook-pagina. Hun oproep met de hashtag #WeesEenMan werd ruim 14.000 keer gedeeld en krijgt veel aandacht in grotere steden als Rabat.

Macho-ideeën


Views

500+

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'
Likeability of 3

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'

Houd je van warm weer? Dan zit je de komende dagen goed in Nederland. / Pexels

Foto van 'Imre Himmelbauer'

2 UUR

Wie hoopt de komende dagen lekker van het strand te genieten, kan zijn geluk waarschijnlijk niet op. Nederland gaat namelijk een flinke hittegolf tegemoet en dat betekent dat de temperaturen regelmatig boven de 30 graden uitkomen.

Dat zegt weerman Marco Verhoef tegen het AD. Het wordt de komende dagen al warm met temperaturen van boven de 25 graden, maar vanaf dinsdag wordt het overal in het land meer dan 30 graden.

15 dagen


sad
user_f58943cf89efe018d85a873d205f595cdfa98138_avatar

Views

300+

Volop zomer, maar in Gelderland rijden strooiwagens

Volop zomer, maar in Gelderland rijden strooiwagens

De strooiwagens rijden in de Geldermalsen. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Het is een gek gezicht, maar in de Gelderse gemeente Geldermalsen zijn voor even de strooiwagens uit de schuur gehaald.

Gesmolten asfalt

Door de aanhoudende droogte en hitte dreigt er namelijk schade te ontstaan aan het asfalt. Gesmolten asfalt blijft kleven aan autobanden en laat overal sporen na. En daarom wordt er gestrooid met zout, want dat helpt daar tegen. Het strooien heeft dus niets te maken met eventuele gladheid.


Views

1k+