Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 23 jul 2018
Leestijd: 1 minuut

‘Extra zorg nodig voor kwetsbare ouderen bij hitte’

Maar een op de vijf Nederlanders vraagt regelmatig aan oudere familieleden of ze extra hulp nodig hebben tijdens de warme dagen van de afgelopen tijd, terwijl juist de ouderen extra risico lopen op uitdroging of oververhitting. Het Rode Kruis roept daarom familie en kennissen van kwetsbare ouderen op om extra goed op ze te letten tijdens de warme dagen.

Minder snel dorst

De ouderen hebben zo’n twee liter vocht per dag nodig om niet uit te drogen. Dat wil nog weleens mis gaan, omdat ze minder snel een dorstprikkel ervaren en daarom niet de hoeveelheid vocht op peil houden. Het Rode Kruis adviseert mensen om in de gaten te houden of de ouderen wel genoeg drinken, maar ook of hun huis wel koel genoeg is en of ze luchtige kleding hebben.

Als het Nationaal Hitteplan geactiveerd wordt, staan hulpverleners van de organisatie klaar om te helpen. Ze voeren bijvoorbeeld warmtechecks uit bij zelfstandig wonende ouderen. Ze bezoeken vooral ouderen in stedelijke gebieden omdat het daar vaak nog iets warmer is dan in landelijk gebied of aan de kust.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.