Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 28 jul 2018
Leestijd: 1 minuut

Dumoulin blij met winst tijdrit Tour de France

Tom Dumoulin heeft zaterdag de individuele tijdrit van de Tour de France gewonnen. Met slechts één seconde voorsprong op Chris Froome sleepte hij de zege binnen. „Heel veel blijdschap, heel veel opluchting”, zegt hij tegen de NOS. Met deze overwinning is een podiumplek zo goed als vastgesteld.

Bijzonder

Zijn prestatie is extra bijzonder als je meeneemt dat Dumoulin in de Ronde van Italië ook al een podiumplek (tweede) veroverde. Ook Chris Froome wist dat voor elkaar te krijgen. De laatste wielrenner die bij beide wedstrijden een podiumplek veroverde, was Marco Pantani in 1998.

Toch zou Dumoulin niet nogmaals beide ronden gaan rijden. „De tijd tussen de Giro en Tour is dan naar mijn mening te kort, slechts 3,5 week. Dat maakt het volgens mij onmogelijk de dubbel te doen", vertelt hij na de winst van de individuele tijdrit. „Ik vind mezelf nog te jong om elk jaar twee grote ronden te rijden."

Blij

Voor nu is hij vooral enorm blij. „Hier ga ik heel hard van genieten met iedereen van de ploeg. Ik had een superdag. Wat een ontknoping. Dit is echt super."

Dumoulin blij met winst tijdrit Tour de France
Dumoulin tijdens de rit / ANP

De eerste plek van de Tour gaat zeer waarschijnlijk naar Geraint Thomas, een ploeggenoot van Froome. Thomas was naar de Tour gekomen om kopman Froome bij te staan, maar bleek beter te zijn. „Ik heb er nooit aan gedacht dat ik de Tour zou winnen en nu is het zo ver. Het is ongelooflijk.”

Top vijf

Nederlander Steven Kruijswijk staat momenteel vijfde in het algemeen klassement. De kans is daarmee groot dat Nederland na 36 jaar weer eens meer dan één renner in de top vijf van de Tour heeft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.