Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 30 jul 2018 / 04:17 uur

Drinkwater Nederland in gevaar door droogtebeleid

De Nederlandse drinkwatervoorziening kan in gevaar komen als Nederland zich niet beter voorbereid op droge zomers als deze. Het waterbeleid moet daarom op de schop. Volgens deskundigen is het beleid nu nog veel te veel gefocust op het voorkomen van overstromingen.

„Als laaggelegen land met grote rivieren zijn we altijd bezig met het voorkomen van nat”, zo zegt onderzoeker Henny van Lanen van Wageningen Universiteit tegen het AD. „Dat verklaart waarom we nu zo zijn verrast door de droogte. Het Nederlandse waterbeleid is zeer conservatief; de rest van Europa is al veel langer bezig zich te wapenen tegen droogte.”

Opwarming

Dat is nodig ook, want door de opwarming van de aarde wordt het vaker droog. Dat gaan we ook in Nederland voelen, zegt droogte-expert Niko Wanders van de Universiteit Utrecht: „Een droogte zoals deze komt nu eens in de veertig à vijftig jaar voor. Door de opwarming van de aarde wordt dat eens in de tien à twintig jaar."

Om te zorgen dat in de toekomst altijd water uit de kraan blijft komen, moeten meer watervoorraden worden aangelegd, zegt Koen Zuurbier van KWR, het onderzoeksinstituut van de drinkwaterbedrijven. Waterbedrijven riepen eerder deze maand al op zuinig te zijn met water.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Drinkwater Nederland in gevaar door droogtebeleid
Sluiten