Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 10 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

Denk-leider Kuzu onder vuur door ‘rot op’-uitspraak

Denk-Kamerlid Tunahan Kuzu ligt onder vuur door een opmerking waarin hij ‘mensen die niet om kunnen gaan met het veranderende Nederland, waarin mensen met verschillende achtergronden samenleven’ vraagt ‘op te rotten’. Dat zei Kuzu in een video van de Zaanse vlogger Ismail Ilgun. Die opmerking valt niet in goede aarde en zorgt dan ook voor heel wat kritiek op social media. Onder anderen van PVV-leider Geert Wilders.

Het fragment begint rond 14:30 minuten.

Kuzu reageert in de vlog van Ilgun op zijn opmerking dat de meeste Nederlanders hem ‘uitkotsen’. Dat zou komen door zijn Turkse achtergrond. Dat is volgens Kuzu precies het punt. Hij reageert: „Door jou te zien als buitenlander, als Turk, zeggen ze eigenlijk: wij, de Nederlanders, voelen ons superieur. En die ander hoort er niet bij."

Rollen omdraaien

De Denk-leider wil de rollen eens omdraaien, zo vervolgt hij. „Als het ze niet bevalt, dat veranderende Nederland, waar mensen met verschillende achtergronden samen met elkaar leven in een stad als Zaandam, in een wijk als Poelenburg, dan rotten zij maar op."

Die boodschap valt niet in goede aarde. Vooral niet bij PVV-leider Geert Wilders, zoals wellicht viel te verwachten. Op Twitter stuurt hij: „Mijn boodschap aan Kuzu, Denk en alle andere Erdogan-lovers: snel optiefen naar Turkije!"

Kuzu reageerde zelf ook op zijn uitspraak in de vlog via zijn Facebookpagina. Daar schrijft hij in een verklaring: „Als je het zonder context hoort, kan ik begrijpen dat het verkeerd kan overkomen. Het is echter te makkelijk om één zin uit een video van een half uur te knippen en dat los te trekken. Ik doe niet mee aan het sentiment eromheen en zal me blijven inzetten om de groeiende tendens van xenofobie, racisme en discriminatie een halt toe te roepen, zodat alle Nederlanders zich thuis voelen in ons land."

#Heisa over 1 zin uit 1 video van een half uur…Zo kennen we De Telegraaf en Geert Wilders. Blijkbaar voelen mensen…

Posted by Tunahan Kuzu on Tuesday, July 10, 2018

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.