Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 17 jul 2018
Leestijd: 1 minuut

De twist van Trump: “Ik versprak me over Rusland”

Donald Trump is dinsdagavond teruggekomen op de uitspraak die hij maandag maakte na zijn ontmoeting met de Russische president Poetin. Hierin stelde hij dat hij er niet van overtuigd was dat de Russen hebben geprobeerd om de verkiezingen van 2016 te beïnvloeden. Dit kwam hem op felle kritiek te staan, zelfs van partijgenoten die altijd loyaal aan hem zijn geweest. Trump’s verklaring voor deze uitspraak? „Ik versprak me."

Geen invloed

De Amerikaanse president voegde verder aan zijn betoog toe deze acties wel werden uitgevoerd, maar dat ze niet invloed hebben gehad op zijn eindoverwinning.

Trump kwam dinsdag terug op zijn ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin en de opmerkingen die hij maakte in het Finse Helsinki. Trump zei toen er niet van overtuigd te zijn dat Rusland heeft geprobeerd de verkiezingen van 2016 te beïnvloeden, zoals zijn inlichtingendiensten denken. Ook stelde hij dat beide landen schuld hebben aan de slechte onderlinge relatie.

Trump leek in Helsinki de Amerikaanse veiligheidsdiensten af te vallen toen hij verklaarde er niet van overtuigd te zijn dat Rusland heeft geprobeerd de verkiezingen van 2016 te beïnvloeden, zoals zijn inlichtingendiensten denken. Dinsdag verklaarde Trump dat hij ‘wilde’ zeggen dat hij ,,geen reden zag dat het niet Rusland was geweest” dat de verkiezingen wilde beïnvloeden. Hij benadrukte nog maar eens dat hij achter de inlichtingendiensten staat en die volledig vertrouwt.

Trump accepteert de conclusie van de Amerikaanse inlichtingendiensten dat sprake was van Russische inmenging in de presidentsverkiezingen in 2016. De Amerikaanse president blikte echter wel terug op een positieve ontmoeting met Vladimir Poetin, ondanks dat hij vergat om het woordje ‘niet’ in een zin te gebruiken. En dubbele ontkenningen het blijft lastig, ook voor de president van de Verenigde Staten…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.