Metro
Metro Nieuws 9 jul 2018 / 05:23 uur

Brexit-minister stapt op vanwege plannen van May

De Britse brexit-minister David Davis is per direct afgetreden. Davis heeft zijn baan opgezegd vanwege de oplopende spanningen en grote meningsverschillen binnen het kabinet over de brexit-strategie.

Ook brexit-staatssecretarissen Steve Baker en Suella Braverman zijn opgestapt. Het Britse kabinet stemde afgelopen week in met de plannen.

Ontslagbrief

Vrijdag kwam er binnen het kabinet nog overeenstemming om een zachtere brexitstrategie te gaan volgen en leken de rangen gesloten.

Maar nu heeft Davis zijn ontslagbrief ingediend. In de brief schrijft Davis aan May dat het vrijdag bereikte akkoord in het kabinet zijn positie als brexit-onderhandelaar ondermijnt. Ook is hij bang dat niet het kabinet, maar het parlement gaat bepalen hoe de brexit zal verlopen. Ook zegt hij te vrezen dat de onderhandelingspositie van Groot-Brittannië ten opzichte van de EU zwak zal zijn.

‘Spijtig’

May heeft in een reactie op het vertrek van Davis gezegd dat ze het spijtig vindt dat Davis vertrekt. Ook is ze het niet eens met de argumenten die hij aanvoert. „We moesten als kabinet het huidige standpunt bepalen om door te gaan met gedetailleerde onderhandelingen over een vertrek van Groot-Brittannië uit de EU”, aldus May.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Brexit-minister stapt op vanwege plannen van May
Sluiten