D. van Aken
D. van Aken Nieuws 18 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

Blauwalg en botulisme verpesten zwemplezier

Er zijn de afgelopen week meer meldingen over blauwalg, botulisme, vissterfte en ongewenste bacteriën in zoet water binnengekomen dan normaal rond deze periode. Door het warme en droge weer van de laatste tijd neemt de kwaliteit van het water af.

Check je water

Rijkswaterstaat en de waterschappen waarschuwen nu dan ook om niet zomaar ergens het water in te gaan. Mensen die graag een dipje nemen in een meer of rivier moeten dit alleen nog doen op officiële zwemlocaties waar de waterkwaliteit goed genoeg is.

Je kan dit doen door een kijkje te nemen op de website zwemwater.nl. Hier vind je een kaart van Nederland waar je heel snel op kan zien wat de waterkwaliteit is van populaire zwemplekken. De verwachting is dat de watertemperatuur in Nederland de komende week verder zal stijgen en daarmee de kwaliteit verder daalt.

De Rijn

Vergeleken met eerdere warme perioden valt het trouwens nog mee. ,,Ondanks de hoge watertemperatuur is de waterkwaliteit vergeleken met andere jaren nog van een goede kwaliteit”, meldt de zogeheten Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) in de woensdag verschenen ‘droogtemonitor’. Daarin staat beschreven hoe het ervoor staat met de droogte in het land.

Het waterpeil in de Rijn is inmiddels zo laag dat ‘code geel’ van kracht is, meldt de monitor. Dat wil zeggen dat een watertekort dreigt. Op dit moment ondervindt de scheepvaart op de grote rivieren nog weinig hinder. Op de Rijn en zijtakken van de rivier voorziet de LCW wel dat meer problemen kunnen ontstaan.

Op peil

Om het zoet water op peil te houden, gaan de waterschappen op diverse plaatsen meer pompen gebruiken. Om verzilting te voorkomen in het westen van het land, wordt onder meer ook extra water aangevoerd via het Amsterdam-Rijnkanaal. De LCW verwacht dat de toch al lage aanvoer van water via de Rijn verder zal dalen. De Maas is nog wel aardig op peil.

Waterschappen blijven boeren en andere gebruikers van oppervlaktewater erop wijzen dat ze zich aan beregeningsverboden moeten houden. Veendijken houden zich nog goed, blijkt uit inspecties.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.