Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 23 jul 2018
Leestijd: 1 minuut

Bezwaar ingediend tegen verdwijnen contant geld bus

In steeds meer regio’s kan je in de bus niet meer contant betalen voor een kaartje en daar is privacy-activist Michiel Jonker het niet mee eens. Hij maakt er bezwaar tegen dat hij sinds 1 juli in de regio Arnhem-Nijmegen in de bus niet meer met contant geld een kaartje kan kopen. De Arnhemmer heeft de Autoriteit Persoonsgegevens gevraagd daar onderzoek naar te doen.

Veiligheid vergroten

Sinds het begin van dit jaar zijn vervoersbedrijven begonnen met het weren van contant geld. Dat doen ze om de efficiëntie van het in- en uitstappen en de veiligheid van het personeel te vergroten. Pinnen, ook contactloos, en met de creditcard betalen kan nog wel.

Jonker zegt dat er sprake is van een landelijke afspraak „die vervoerbedrijven stilletjes met elkaar hebben gemaakt en die nu stapsgewijs over Nederland wordt uitgerold". Hij wijst erop dat contant geld een wettig betaalmiddel is dat tevens de privacy beschermt en dat iedereen het recht heeft op die manier te betalen.

NS

Jonker maakte zich al eerder sterk in privacykwesties. Zo maakte hij er bezwaar tegen dat de NS in de daluren geen korting gaf aan treinreizigers met een anonieme OV-chipkaart. Twee weken geleden nog klaagde hij erover dat er van NS-abonnees zou worden bijgehouden hoe ze reizen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.