Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 8 jul 2018
Leestijd: 1 minuut

18.000 Turkse ambtenaren op straat gezet

Ruim 18.000 Turkse ambtenaren worden op straat gezet. Dit staat in een zondag gepubliceerd decreet.

De ontslagen komen aan de vooravond van de verwachte opheffing van de al twee jaar durende noodtoestand. De ambtenaren worden ervan beschuldigd banden te hebben met terreurorganisaties of met groepen die handelen ,,tegen de nationale veiligheid”.

Erdogan

De helft van de mensen die ontslagen worden zijn politieagenten. Daarnaast verliezen 199 academici en 5000 militairen hun baan. Het decreet volgt op de verkiezingsoverwinning van president Recep Tayyip Erdogan van vorige maand en een dag voordat hij de eed aflegt voor een presidentschap met meer macht dan voorheen.

Erdogan heeft beloofd de noodtoestand na het verstrijken ervan op 18 juli niet te verlengen. Die werd kort na de mislukte staatsgreep in 2016 afgekondigd. Daardoor kunnen bepaalde vrijheden worden ingeperkt en kan de regering decreten uitvaardigen die geen goedkeuring van het parlement nodig hebben.

Sinds de mislukte staatsgreep zijn ongeveer 160.000 mensen gevangengezet en is bijna hetzelfde aantal ambtenaren ontslagen, meldde het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties in maart van dit jaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.