Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 12 jun 2018 / 14:00 uur

Zes maanden voor man die dode moeder in kast stopte

Een man uit Limburg is veroordeeld tot een celstraf van zes maanden. Eigenlijk was er door het Openbaar Ministerie een taakstraf van 240 uur geëist, maar dat vond de rechtbank niet voldoende voor het ‘verontrustende gedrag’ van de man.

De man van 65 jaar uit Oirsbeek, heeft namelijk ruim twee jaar het lichaam van zijn dode moeder in een slaapkamerkast verborgen. Met die bizarre ‘truc’ kon hij zo’n 15.000 euro aan pensioengelden voor zich houden.

Doelbewust handelen

„Hij wist precies wat hij deed. Een overledene in een kast duwen is allesbehalve respectvol”, zo zei de rechter dinsdag.

De vrouw was in 2013 overleden, maar werd pas in december 2015 in haar woning gevonden nadat iemand uit de buurt meldde dat ze vermist was.

Op verzoek van moeder

Al die tijd lag haar lichaam in de slaapkamerkast, verborgen door de zoon. Hij vertelde in de zitting in mei dat hij dat juist op verzoek van haar had gedaan. Maar volgens de rechtbank is daar onvoldoende bewijs voor, aldus 1Limburg.

De 65-jarige zou niet ‘aan de bedelstaf’ willen raken en zei niet alleen van een bijstandsuitkering rond te kunnen komen.

Gewend aan de situatie

Dan vraag je je af: hoe kan iemand zoiets doen? En dit zo lang volhouden? Alhoewel daar geen eenduidig antwoord op kwam, verklaarde de man haar in de rechtbank zijn moeder elke ochtend een goedemorgen te wensen, en elke avond een goedenacht.

Hij raakte naar eigen zeggen gewend aan de situatie en hield haar daarom verborgen, in zwart plastic omdat haar lichaam opzwol.

Kattenlijkjes

Toen de politie de woning onderzocht in 2015, werden ook kattenlijkjes gevonden in de kelder. Volgens de veroordeelde man was dit ook een wens van zijn moeder: zij zou geen afstand hebben kunnen doen van de ‘geliefde dieren’.

In het huis waren nog zeven levende katten aanwezig. Omdat de rechter oordeelde dat de man de dieren had verwaarloosd, werden deze uit huis gehaald. De man mag geen dieren meer houden.

Naast de celstraf zal hij zijn eigen bijstandsuitkering en het opgestreken pensioengeld moeten terugbetalen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zes maanden voor man die dode moeder in kast stopte
Sluiten