Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 3 jun 2018 / 07:54 uur

Wilders naar Londen voor eisen vrijheid activist

Geert Wilders gaat naar Londen om de vrijlating van de Britse anti-islamactivist Tommy Robinson te eisen. De PVV-voorman beticht de Britse rechter ervan politiek te hebben afgerekend met Robinson en zegt bovendien voor het leven van zijn geestverwant te vrezen als die tussen islamitische medegevangenen belandt.

„Ik ben uitgenodigd voor een grote demonstratie volgende week in Londen en ik zal die bijwonen”, laat Wilders weten. Rechts-populisten in binnen- en buitenland demonstreren al enkele dagen voor de vrijlating van Robinson.

Fitna

Wilders heeft de Britse autoriteiten uitgedaagd hem opnieuw de toegang te ontzeggen, zoals ze dat negen jaar geleden tevergeefs probeerden. Hij werd toentertijd uitgenodigd door een Brits parlementslid om zijn anti-islamfilm Fitna te vertonen. Hoewel zijn reisverbod uiteindelijk werd ingetrokken, wijst Wilders erop dat voor enkele van zijn Amerikaanse medestanders de grens gesloten blijft.

Robinson zit een gevangenisstraf uit van 13 maanden voor het filmen van verdachten in een rechtszaak over zedenmisdrijven. Hij kreeg daarvoor in 2017 een voorwaardelijke celstraf, maar werd vorige week in Leeds opnieuw aangehouden voor iets vergelijkbaars.

Mediaverbod

Daar deed Robinson verslag van een proces tegen Britse mannen van Pakistaanse komaf die terechtstonden wegens het seksueel misbruiken van tientallen meisjes. Robinson moet zijn straf nu alsnog uitzitten.

Dat de rechter tevens bepaalde dat de media niet over zijn arrestatie mogen berichten, leidde tot verontwaardigde reacties. Het omstreden mediaverbod is inmiddels opgeheven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wilders naar Londen voor eisen vrijheid activist
Sluiten