Rosan de Vos
Rosan de Vos Nieuws 2 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

Wat te doen als er een ambulance aan komt rijden?

Je staat voor een stoplicht te wachten en achter je zie je een ambulance met sirenes en zwaailichten aankomen. Mag je nu wel of niet door rood rijden?

Automobilisten hebben geen idee wat ze moeten doen als er een ambulance, politie- of brandweerwagen nadert met sirenes en zwaailichten, dit blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws. Dat leidt tot gevaarlijke situaties én hindert de hulpverlening.

Organisaties van hulpverleners doen nu een oproep aan de overheid: maak het een verplicht onderdeel van het rijexamen én zorg voor een voorlichtingscampagne.

Voorlichtingscampagne

„Mijn oproep is dat we een uitgebreide voorlichtingscampagne beginnen, voor de huidige weggebruikers en voor de nieuwe weggebruikers”, vertelt Jan Struis van de Nederlandse politiebond tegen RTL Nieuws. „Ik denk bij het CBR, bij het examen, Veilig Verkeer Nederland, politie, ambulances en brandweerwagens om dit weer onder de aandacht te brengen.”

Er komt een ambulance. Wat te doen?

De ANWB heeft een voorlichtingsfilmpje gemaakt waarin uitgelegd wordt wat je moet doen wanneer er een hulpverleningsvoertuig komt. Het belangrijkste: houd je aan de verkeersregels, dan rijd je voorspelbaar volgens de bestuurder van het hulpverleningsvoertuig.

Tip 1: Rotonde
Rij je op een rotonde, blijf dan op die rotonde totdat het hulpverleningsvoertuig de rotonde heeft verlaten. Vervolg daarna je weg zoals gepland.

Tip 2: Laat een rijstrook vrij
Als er een rijstrook vrij is, laat deze dan ook vrij.

Tip 3: Houd afstand van je voorganger
Houd afstand ten opzichte van je voorganger. Op die manier kun je ruimte maken voor het hulpverleningsvoertuig.

Tip 4: Laat de vluchtstrook vrij
Laat de vluchtstrook vrij voor het hulpverleningsvoertuig.

Tip 5: Houd je aan de maximum snelheid
Houd je aan de maximum snelheid en vervolg je weg tot zich een mogelijkheid voordoet om ruimte te maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.