Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 9 jun 2018 / 15:50 uur

Vrouw die Anne Frank verzorgde overleden

Gena Turgel, de vrouw die Anne Frank in concentratiekamp Bergen-Belsen verzorgde, is overleden. Turgel is 95 jaar geworden.

Meerdere concentratiekampen

De vrouw werd geboren in Polen en overleefde meerdere concentratiekampen. Ze was zestien jaar oud toen de Duitsers op 1 september 1939 Polen binnenvielen. Turgel zat onder meer in Auschwitz-Birkenau. Daarna werd ze overgebracht naar het concentratiekamp Buchenwald en vervolgens kwam ze in Bergen-Belsen terecht.

In Bergen-Belsen verzorgde Turgel onder meer Anne Frank. „Ik waste haar gezicht en gaf haar water te drinken”, zei ze eerder tegen de BBC. Ze trouwde later met de Britse militair Norman Turgel, die bij de bevrijding van Bergen-Belsen was betrokken. Ze vestigden zich daarna in Groot-Brittannië. Norman Turgel is al jaren geleden overleden.

De Holocaust Educational Trust, die aan jongeren onderwijs geeft over de Holocaust, maakte het overlijden bekend. De organisatie schrijft dat Turgel op honderdduizenden scholen in Groot-Brittannië vertelde over wat ze in de oorlog had meegemaakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vrouw die Anne Frank verzorgde overleden
Sluiten