Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 13 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

Tabaksfabrikant niet eens met sigarettenonderzoek

Gezondheidsinstituut RIVM „slaat de plank volledig mis" met het onderzoek naar de schadelijkheid van sigaretten. Dat stelt tabaksfabrikant Japan Tabacco International (JTI). Zij produceren onder andere Benson & Hedges, Camel en Silk Cut.

26 keer meer

Het RIVM concludeerde dinsdag dat rokers veel meer schadelijke stoffen binnen krijgen dan op het pakje staat, soms tot wel 26 keer meer. De hoeveelheid teer, nicotine en koolmonoxide ligt veel hoger.

Volgens het RIVM komt dat verschil door de meetmethode. De tabaksfabrikanten houden de EU-richtlijnen aan, waarbij een sigaret getest wordt terwijl kleine ventilatiegaatjes in de sigaret open worden gelaten. Het RIVM heeft nu getest met afgesloten gaatjes, waarbij er dus heel andere waardes uitkomen.

Appels en peren vergelijken

JTI is het niet eens met de manier waarop het RIVM gemeten heeft. „Dit is te vergelijken met het uitvoeren van een meting in inches en dan verbaasd te zijn dat dit een andere uitkomst geeft dan in centimeters”, aldus de fabrikant.

In sigarettenrook mag wettelijk maximaal 10 milligram teer zitten. De hoogste uitschieten – Belinda Super Kings – bevat 36,3 milligram.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.