Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 2 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

‘Stop met voorschrijven medicinale wiet’

Volgens het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) wordt er bij de huisarts steeds vaker gevraagd naar cannabis en wordt het ook steeds vaker voorgeschreven.

Geen bewijs

Het genootschap geeft daarom aan dat er te weinig wetenschappelijk bewijs is dat aantoont dat cannabis daadwerkelijk effect heeft als pijnstiller. Het advies aan huisartsen is dan ook medicinale wiet niet langer voor te schrijven in gevallen van pijnvermindering, of de verbetering van levenskwaliteit.

Het NHG stelt dat een behandeling met cannabis alleen te overwegen is bij patiënten in de palliatieve fase die niet voldoende baat hebben bij gangbare behandeling tegen pijn- en andere klachten.

Prettig versuft

In de laatste levensfase kan de medicinale wiet wel nuttig zijn, omdat het een ‘prettig versuft’ of euforisch gevoel kan veroorzaken, aldus het NHG.

Cannabis via een coffeeshop en cannabisolie via een drogist of reformzaak raadt het NHG af omdat de samenstelling en kwaliteit daarvan niet gegarandeerd zijn, terwijl er wel bijwerkingen en vergiftigingen bekend zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.