D. van Aken
D. van Aken Nieuws 27 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

Staking geen excuus voor schoolverzuim

Ben jij een scholier? En dacht je de komende dagen lekker thuis te blijven, omdat je bus niet rijdt door de staking? Dan hebben we slecht nieuws voor je. De staking is geen geldige reden om niet naar school te gaan.

Geen overmacht

De landelijke staking in het streekvervoer woensdag, donderdag en vrijdag is volgens het voortgezet onderwijs, de VO-raad geen goed excuus om lessen te missen.

,,De staking is ruim van tevoren bekendgemaakt waardoor het niet geldt als overmacht. Het voldoet niet aan de voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim”, aldus de raad.

Problemen

Toch ziet de organisatie wel dat de staking op verschillende plekken in het land kan leiden tot problemen voor leerlingen die met het openbaar vervoer naar school gaan. ,,De VO-raad adviseert scholen hun leerlingen op de hoogte te brengen dat ze op school verwacht worden ondanks de staking.”

MBO en Hogescholen

Ook de MBO Raad, brancheorganisatie voor scholen in het middelbaar beroepsonderwijs, en de Vereniging Hogescholen vinden dat de staking geen reden is om thuis te blijven. ,,Er zijn tal van andere mogelijkheden om naar school te gaan en er is van tevoren uitgebreid gecommuniceerd over de staking met leerlingen”, zegt een woordvoerster van de vereniging.

Het is onbekend hoeveel scholieren woensdag niet zijn komen opdagen als gevolg van de staking.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.